Hlavní obsah

OBRAZEM: Fiktivní teroristé při cvičení v Liberci zaútočili na MS v atletice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Na sedm stovek záchranářů, hasičů, policistů a figurantů se ve čtvrtek zúčastnilo v Liberci druhé části cvičení integrovaného záchranného systému Ochrana 2007. Při jednom z největších společných cvičení si záchranáři vyzkoušeli spolupráci při fiktivním teroristickém útoku na sportovní akci.

Článek

Liberecká Tipsport aréna se podle scénáře na jeden den proměnila v dějiště mistrovství světa v atletice. Právě to si za svůj cíl podle zadání vybrali fiktivní teroristé, kteří kromě výbušnin použili i smrtící chemické látky. V době útoku byly na tribunách stovky diváků.

Hasiči v protichemických oblecích opouští po průzkumu zasaženou budovu. Foto: PRÁVO/Barbora Silná

Dle scénáře cvičení byly úřady na hrozbu útoku předem připraveny a všechny záchranné a bezpečnostní složky tak byly v plné pohotovosti. Ve čtvrt na jedenáct dopoledne otřásl areálem výbuch, po kterém vypukla obrovská panika. Po explozi zůstaly bezvládně ležet desítky lidí.

Zdravotníci ošetřují zraněného muže s věrně namaskovaným poraněním hlavy. Foto:PRÁVO/Barbora Silná

Kvůli nebezpečí jedovatých látek a hrozbě zřícení budovy museli místo nejprve prověřit hasiči v chemických oblecích a také pyrotechnici, teprve potom mohli vojáci zraněné vynést ven. Zde prošli nejdřív odmořením a teprve pak byli předáni do péče zdravotníků.

Vojáci a hasiči u arény vybudovali polní pracoviště pro prvotní ošetření zraněných. Foto: PRÁVO/Barbora Silná

Cvičná akce v okolí sportoviště trvala přibližně hodinu, ve skutečnosti by se následky útoku likvidovaly několik dnů. Do haly se totiž vejdou tisíce diváků.

Prostor kolem zasahujících hasičů hlídali policisté v plynových maskách. Foto:PRÁVO/Barbora Silná

"Naše vybavení umožňuje dekontaminaci 150 lidí za hodinu," řekla mluvčí liberecké brigády radiační, chemické a biologické ochrany Karolína Zemanová. Pokud by ale vojáci nebyli na místě připraveni, trvalo by několik hodin, než by se na místo dostali. Na vybudování odmořovacího pracoviště by potřebovali zhruba 40 minut.

Záchranáři vynáší zraněného z místa exploze. Foto: PRÁVO/Barbora Silná

Cvičení Ochrana 2007 navázalo na loňské červnové cvičení v Chabařovicích na Ústecku a v Brně. Tehdy záchranáři nacvičovali zásah po teroristickém útoku na osobní vlak a zadržení nebezpečného teroristy.

Záchranáři v ochranných oblecích vynášeli zraněné z budovy na nosítkách. Foto:PRÁVO/Barbora Silná

Letošní cvičení odstartovalo ve středu v Holicích, kde v budově Gymnázia Dr. Emila Holuba nacvičovali policejní specialisté vyjednávání s prchajícími teroristy, kteří vtrhli do školy a děti využili jako rukojmí.

Zdravotníci v polní nemocnici ošetřují jednoho ze zraněných po výbuchu. Foto: PRÁVO/Barbora Silná

Reklama

Výběr článků

Načítám