Hlavní obsah

Třináct let za tři znásilnění a loupeže

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě skvělou budoucnost profesionálního cyklisty měl před sebou začátkem devadesátých let Michal Matoušek (32), nyní mu reálně hrozí, že stráví dlouhý kus svého života za mřížemi. Dnes dvaatřicetiletý syn olympionika byl v pátek v Hradci Králové odsouzen za tři znásilnění a loupeže dohromady na třináct let. Navíc se musí podrobit léčbě, neboť znalci u něho zjistili sexuální deviaci.

Článek

Podle rozsudku se prvního znásilnění dopustil před třemi lety na padesátileté ženě poblíž královéhradeckého Tylova gymnázia. V noci ji přepadl, bitím ji donutil k souloži a pak ji okradl o kabelku s penězi a věcmi v hodnotě zhruba 4,5 tisíce korun. Napadené také způsobil posttraumatickou stresovou poruchu, jejíž následky žena stále pociťuje. Soudci za to Matouška potrestali sedmiletým vězením.

Další dva činy se podle spisu staly krátce po sobě. V polovině loňského září na hradeckém Moravském Předměstí, v těsné blízkosti ubytovny Vězeňské služby, Matoušek přepadl šestačtyřicetiletou chodkyni a násilím se jí snažil svléknout. Vyděšená žena ale nepropadla úplně panice a násilníkovi na oko nabídla pohodlnější sexuální hrátky u ní v bytě. Souhlasil, ale žena začala cestou nahlas volat o pomoc, což Matouška vyděsilo a utekl.

Svou poslední oběť, šestadvacetiletou ženu, znásilnil podle soudců o dva týdny později. U hradeckého kongresového centra Aldis ji vylákal na břeh Labe, hrozil že ji podřízne a přinutil k sexu. Za tyto dva násilné skutky mu soud vyměřil šestiletý trest.

Matoušek se odmítl přiznat. Tvrdil, že v prvním případě šlo o dobrovolný sex, druhé čin spáchat nemohl protože prý byl sto kilometrů daleko a poslední žena byla údajně jeho přítelkyně, které oznámil, že se s ní rozchází, a ona si ze msty vymyslela znásilnění. "V pět hodin odpoledne, tedy za denního světla, téměř v centru města? Nezdá se mi možné, že tam došlo k jednání, které poškozená popsala," zapochyboval i Matouškův obhájce Jaroslav Veska.

Pomohly testy DNA

Oba však měli smůlu, soud uvěřil ženám, které velmi detailně popsaly skutky obžalovaného. Jejich výpovědi podporovaly i důkazy, mj. analýzy DNA "Zcela jsme se ztotožnili se závěry státního zástupce," prohlásil předseda senátu Luboš Sovák.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu, zatímco Matoušek se okamžitě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám