Hlavní obsah

Matka sester Mauerových křivě svědčila, hrozí jí tři roky

Právo, hyp, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Matce Kateřiny a Kláry Maeurových hrozí až tři roky vězení za křivou výpověď u soudu. Tam potvrdila verzi dcer popisující Annu jako nalezence, o němž se poprvé dozvěděla před deseti roky.

Článek

 "Tvrdila, že zná Aničku osobně od roku 1997. U soudu vypovídala jako svědkyně," sdělil včera Právu Roman Kiš, místopředseda brněnského soudu.

Doplnil, že se jednání o "Anině" opatrovnictví zúčastnilo celkem šest lidí - soudkyně Jaroslava Rezová, zapisovatelka, sociální pracovnice Olga Dofková a Klára, Kateřina a Eliška Mauerovy. A potom třináctiletá dívka - údajná Anna. Tu podle všeho zastoupilo dosud neznámé, vypůjčené a nastrčené děvče.

"Pokud je v protokolu uvedeno, že Eliška Mauerová byla slyšena jako svědkyně, byla tedy poučena, že má vypovídat pravdu o všech skutečnostech. Pokud ji nevypověděla, mohlo by se jednat o křivou výpověď," řekl Právu právník Josef Lžičař.

Škrlovou hledají jako svědka

Policie stále neúspěšně pátrá po nezvěstné Barboře Škrlové, která se za třináctileté dítě vydávala v Klokánku, ze kterého 12. května zmizela. Policisté ji nehledají jako podezřelou z trestného činu, ale jako důležitého svědka. "Je po ní vyhlášeno celostátní pátrání. Není z ničeho obviněna, hledaná je jako svědek případu," řekl Právu tiskový mluvčí Policejního prezídia Roman Skřepek.

To však ještě neznamená, že ji policie nemůže obvinit později. Otázkou však je z čeho. Je trestné, že se vydávala za třináctiletou dívku? Podle advokátů, které Právo oslovilo, je důležité, proč to Škrlová dělala, tedy motiv. A ten dosud není znám.

"Pokud by nějaká třináctiletá Anička skutečně existovala, tak by se mohlo jednat o poškozování cizích práv tím, že by se za ni vydávala," řekl Právu Lžičař. "Jestliže ale neexistovala a nevíme, co Škrlovou k jejímu jednání vedlo, hovořit o trestném činu je zatím předčasné," dodal.

Jeho kolega Jiří Teryngel si myslí, že i v případě, že by dítě neexistovalo, se mohlo jednat o trestný čin poškozování cizích práv. "Poškozeným by byl státní orgán, třeba orgán péče o dítě. I ten má právo na pravdivé informace a oni by ho v tomto případě chtěli podvést," uvedl Teryngel. Za zmíněný trestný čin hrozí až dva roky vězení nebo peněžitý trest.

Podle Teryngela může Škrlové hrozit vyšší trest. "Není vyloučeno, že vytvoření identity pro neexistující osobu byl jen začátek mnohem závažnější trestné činnosti. Pokud totiž mám identitu pro neexistující třináctileté dítě, tak to mohlo být například další dítě uneseno a touto identitou vybaveno," spekuluje Teryngel.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Annu vydávali dceru brněnského herce

Třináctiletá dívka Anna, kterou již řadu dní hledá policie, ve skutečnosti zřejmě opravdu nikdy neexistovala. Sestry Mauerovy podstrčily lékařům, sociálním...

Výběr článků

Načítám