Hlavní obsah

Za Annu vydávali dceru brněnského herce

Právo, Novinky, jac, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Třináctiletá dívka Anna, kterou již řadu dní hledá policie, ve skutečnosti zřejmě opravdu nikdy neexistovala. Sestry Mauerovy podstrčily lékařům, sociálním pracovníkům i soudkyni místo Anny jednu ze tří dcer herce Městského divadla Brno Viktora Skály, který se spolu s manželkou - učitelkou Zuzanou - v minulosti intenzívně zapojil do života náboženské sekty, odštěpené od Hnutí Grálu.

Článek

Informaci, se kterou jako první přišla MfD, v noci Právu potvrdil policejní zdroj blízký vyšetřování jako pravdivou. Policejní mluvčí Jana Šípková však v sobotu ráno uvedla, že výsledky testů DNA budou teprve v pondělí nebo v úterý a až pak policie bude informovat o závěrech. Podle zdroje Práva jsou však již testy k dispozici.

Herec Viktor Skála se údajně chystá vydat tiskové prohlášení, v němž objasní svoji roli v kauze Aničky. Svůj mobil v sobotu nezvedá. Ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša Novinkám sdělil, že ho v této souvislosti děsí únik informací z policejního vyšetřování, může to ublížit normálním slušným lidem. Skálu považuje za příkladného člena divadla, za výborného herce. "Znám i jeho rodinu, je to příkladný otec," říká Moša.

U soudu hrála Annu Skálová, v Klokánku Škrlová

Vzorky policie odebrala členům rodiny Mauerových, Skálových i Škrlových ve snaze určit skutečnou totožnost dívky, jíž přidělil brněnský městský soud jméno Anna Mauerová, a dívky, která se za Aničku vydávala při svém krátkém podvodném pobytu v brněnském Klokánku. 

Podle zdroje Práva jsou už vzorky k dispozici a skutečně dokazují, že při svěřování domnělé Aničky do poručnictví Kláře Mauerové figurovala ve skutečnosti dcera Skálových. Do Klokánku pak Klářina sestra Kateřina ve skutečnosti přivezla dvaatřicetiletou Barboru Škrlovou, která se za dítě na chvíli úspěšně vydávala a v noci utekla oknem.

Jak se ukázalo, v Domě dětí a mládeže Paprsek pracovala nejen teta týraného sedmiletého Ondřeje Coufala Kateřina, která se na jeho věznění podílela, ale také Hana Bašová, zvaná též Nenci, která o týrání minimálně věděla, a rovněž Barbora Škrlová, která se za Aničku vydávala v Klokánku.

Kateřinu Mauerovou vzal soud v sobotu na návrh policie do vazby. Stejně jako její sestře Kláře jí hrozí až osm let vězení za týrání sedmiletého Ondřeje. [celá zpráva]

Skautský oddíl Mravenci vedl otec Škrlové

V Paprsku vypomáhala i učitelka Zuzana Skálová - manželka jedné z hvězd brněnského Městského divadla. Všechny ženy se znaly z působení ve skautské skupině, do které patřil také otec dvou synů Kláry Mauerové Radek Coufal a otec Barbory Škrlové Josef Škrla.

Poslední z jmenovaných měl být podle některých informací vůdčí osobností tohoto údajně skautského seskupení, které si přezdívalo Mravenci. Jedna z jeho firem si postupně zapsala jako předmět podnikání opatrování dětí, organizování tělovýchovné a zájmové činnosti mládeže včetně letních táborů, doučování a přípravu ke studiu. Mezi její společníky patří také majitel jiné firmy, jež měla až do konkursu v roce 2002 sídlo v domě, ve kterém od té doby bydlela Barbora Škrlová s tetou týraného Ondřeje Kateřinou.

Hnutí Grálu blouznivce odmítlo

Podle policejního zdroje měla snaha opatřit novou "dětskou" identitu pro dvaatřicetiletou Barboru Škrlovou souvislost s náboženskými představami o stvoření nové božské bytosti.

Zemský vedoucí společenství Hnutí Grálu Artur Zatloukal Novinkám v sobotu potvrdil, že od nich asi před jedenácti lety odešla skupina, v níž byli členové rodin Mauerovy, Škrlovy a Skálovy. V kontaktu s nimi byl Zatloukal od roku 1990. "Jejich způsob náboženského vnímání byl natolik problematický, že hnutí opustili. Začali si přidávat k našemu učení vlastní výmysly, blouznili. Přerostlo to únosnou míru, dali jsme jim tedy najevo, že s námi nemají nic společného," řekl Zatloukal. Konkrétně se podle něj dali na cestu jakéhosi jasnovidectví, které učení Hnutí Grálu považuje za něco méněcenného a pokleslého.

Viktor Skála

absolvent JAMU, který v Městském divadle Brno dosáhl řady hereckých úspěchů a patří k oporám činoherního souboru.

V divadle absentoval po několik sezón, kdy podle kolegů odešel s celou rodinou do náboženské komunity Poselství Grálu. Poté se ale zhruba před pěti sezónami vrátil. Podle známých je možné, že se sektou nepohodl.

Skála, má tři dcery, i v jeho bytě policie provedla domovní prohlídku.

Podle Zatloukala vytvořili uzavřenou jednolitou skupinu, na konkrétní lidi si však nevzpomíná, pouze na Viktora Skálu, který "působil daleko nejsympatičtějším dojmem". Skála v sobotu nezvedal svůj mobilní telefon.

Reklama

Související témata:

Související články

Patočka: Anna nikdy neexistovala, je to Barbora

Třináctiletá Anna, kterou už jedenáctý den hledá policie, prý nikdy neexistovala. Tvrdí to přítel rodiny Jakub Patočka. V úterním písemném prohlášení sdělil,...

Výběr článků

Načítám