Hlavní obsah

Chlapce uštkla u Karlštejna zmije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOŘOVICE

Třináctiletého chlapce v kempu v obci Karlštejn uštkla v neděli do ruky zmije. Chlapec byl po ošetření převezen do hořovické nemocnice. Informovala o tom středočeská záchranná služba. Naposledy vyjížděla zdravotnická záchranná služba k uštknutí loni v září do Říčan.

Článek

Loni dvouletého chlapce na procházce s rodinou v lese kousla zmije do nohy. Sanitka ho převezla na dětské oddělení jednotky intenzivní péče krčské nemocnice.

Podle Janečkové uštknutí od zmije žijící v Česku nebývá smrtelné a většinou se obejde bez vážnějších zdravotních komplikací. U zdravého dospělého člověka se může vyskytnout otok kolem místa kousnutí, případně bolesti hlavy. Rizikovější skupinou jsou malé děti, staří lidé nebo osoby s oslabeným imunitním systémem, u kterých zmijí uštknutí může vyvolat alergickou reakci, poruchy srdeční činnosti a periferních nervů.

Na zmijí uštknutí se podávají kortikoidy a antihistaminika. Speciální sérum proti zmijímu uštknutí se v současné době používá minimálně, pouze v případech, kdy se jedná o výrazné zhoršení zdravotního stavu, protože sérum může vyvolat nežádoucí alergickou reakci.

Jako první pomoc na zmijí uštknutí se už nedoporučuje místo zaškrcovat. Stačí ránu sterilně překrýt, chladit, část těla kolem rány znehybnit. Uštknutou končetinu je dobré zvednout nad úroveň srdce, postiženého ponechat v klidu a zavolat záchrannou službu.

Reklama

Související články

Českého školáka uštkla na Slovensku zmije

Českého školáka Jana Kurku (15) z Opavy uštkla jedovatá zmije na výletě ve slovenském pohoří Malá Fatra. Jak informuje deník Nový čas, chlapec uviděl hada...

Výběr článků

Načítám