Hlavní obsah

Soud případ sbormistra Kulínského odročil

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Před senát královehradeckého krajského soudu se ve středu vrátil případ bývalého sbormistra dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Stanul před stejnými soudci, kteří ho loni v srpnu obžaloby zprostili.

Článek

Pražský vrchní soud však po odvolání státního zástupce Jana Bohutínského verdikt zrušil a případ vrátil zpět do Hradce. Kulínský se tak opakovaně zpovídá z údajného zneužívání dvou členek sboru. Verdikt by se měl dozvědět koncem května, neboť hlavní líčení bylo ve středu odročeno.

Vrchní soud nařídil krajskému soudu slyšení dvou znalkyň z oboru psychologie, resp psychiatrie, a také Jana Chytila, což je otec bývalé sboristky, která tvrdí, že měla s Kulínským sex v době, kdy jí ještě nebylo 13 let. Svědek však do případu světlo nevnesl, hovořil v podstatě stejně, jako loni v létě jeho manželka.

Jeden svědek se nedostavil

Zopakoval, že jeho dcera zpívání ve sboru milovala a v Kulínském se viděla. Když nečekaně ze souboru odešla, rodina byla velmi překvapena. "Byl to pro nás šok. Před tím jsme se s Kulínskými občas vzájemně navštěvovali, byla to vždy příjemná a přátelská setkání a nikdy jsem nezaznamenal žádný signál něčeho nenormálního," řekl.

Soudu ani policii se nepodařilo zajistit předvolání dalšího svědka, kterého nařídil vyslechnout vrchní soud, Roberta Maleckého, s nímž Chytilova dcera chodila v době, kdy navštěvovala střední školu. Během dopoledne Bohutínský od přítomných novinářů zjistil, že jde o redaktora Lidových novin a okamžitě se s ním kontaktoval. Předsedkyně senátu Anna Bímová se Maleckého rozhodla znovu obeslat a líčení odročila na 28. května.

Dalších 47 podezření

Kromě dvou nyní projednávaných případů čelí Kulínských dalším 47 podezření z údajného zneužívání mladých členek sboru. Dosud ale není rozhodnuto, jaký soud bude tyto kauzy projednávat. Bohutínského návrh, aby hradecký soud všechny žalované případy spojil do jednoho hlavního líčení, Bímová zamítla.

Kulínský se podle policie dopouštěl v letech 1984 až 2004 pohlavního zneužití nebo ohrožování mravní výchovy mládeže celkem u 49 sboristek. Světoznámý sbormistr strávil ve vazbě 219 dnů a pokud jej soud uzná vinným, může být potrestán až dvanáctiletým vězením.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulínský byl zproštěn obžaloby

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v úterý zprostil viny bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, který tu čelil obžalobě z pohlavního...

Výběr článků

Načítám