Hlavní obsah

Za několikanásobné znásilnění soud uložil 12 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové poslal na 12 let do vězení Milana Puhlovského z Lanškrouna. Sedmapadesátiletý Puhlovský měl podle obžaloby v letech 1994 - 2005 znásilnit deset žen. Puhlovských vinu odmítá a tvrdil, že policie proti němu zfalšovala důkazy.

Článek

Líčení sledovala čtyřčlenná posádka vozu záchranné služby. Soudkyně Anna Bímová si nechala zdravotníky zavolat kvůli tomu, že obžalovaný při pondělním zahájení hlavního líčení zkolaboval.

Takové riziko hrozilo i v pátek, neboť soud Puhlovského potrestal nejvyšším možným trestem za to, že během jedenácti let znásilnil deset žen ve věku od 16 do 35 let. Ve vězení by měl za to strávit dvanáct let.

Puhlovský, který byl už jako mladistvý pravomocně odsouzen za čtyři pokusy o znásilnění, tvrdošíjně zapíral a tvrdil, že policie zfalšovala důkazy. Jeho obhájce Tomáš Skoumal v závěrečné řeči prohlásil, že jeho klient se cítí jako oběť své minulosti.

Soudci jeho obhajobu nepřijali

"Nezpochybňuje, že se skutky staly. Ale odmítá, že by je spáchal on. Je přesvědčen, že když si policie při pátrání nevěděla rady, vybrala si jako pachatele jeho a důkazy tomu přizpůsobila," řekl.

Soudci ale takové tvrzení nepřijali. Bímová poukázala zejména na důkazy, získané pomocí analýz DNA a na stejný způsob provedení všech žalovaných skutků či usvědčující výpovědi poškozených žen. Puhlovský podle rozsudku jezdil na motocyklu po Svitavsku, Havlíčkobrodsku, Chrudimsku a Žďársku, vyhledával na odlehlých místech ženy a pod falešnou záminkou je oslovoval.

Puhlovský se odvolal se na místě

"Teprve když v nich vzbudil důvěru, začal se chovat hrubě a požadoval na nich pohlavní styk, přičemž jim vyhrožoval zabitím. Ženy ohrožoval nožem nebo pistolí," připomněla v závěrečném shrnutí státní zástupkyně Flídrová.

Podle znalců způsobil obžalovaný svým obětem těžkou újmu na zdraví a většina z nich si ponese psychické následky do konce života. Psychiatři u Puhlovského diagnostikovali patologickou sexuální agresi se sklony k sadismu a doporučili kastraci. "Odsoudili jste mě k smrti za něco, co jsem nespáchal," komentoval rozsudek Puhlovský.

Verdiktem se bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze, neboť obžalovaný se bez dlouhého rozmýšlení odvolal, zatímco Flídrová si ponechala lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám