Hlavní obsah

Děti z ústeckých škol se porvaly a chlubí se videem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Žáci dvou základních škol v Ústí nad Labem proti sobě. Hromadná rvačka. Přihlíží jí desítky spolužáků. Videozáznam, který někdo z nich pořídil, dokonce žáci zveřejnili na internetu. Při rvačce děti údajně použily i takzvané boxery. Případ nyní řeší ředitelé škol, policie, strážníci, a sociální pracovníci.

Článek

Žáci dvou škol ZŠ Elišky Krásnohorské a ZŠ SNP se porvali prý již 20. února, ale o bitce dlouho nikdo nevěděl. Vše se provalilo díky videozáznamu. Na něm je vidět zhruba stovka dětí vyšších ročníků, jak se za bílého dne perou na pěší zóně ústecké čtvrti Skřivánek. Obě školy i čtvrť, ve které leží, patří mezi ty takzvaně "lepší". Jednu ze škol navštěvuje i dcera ústeckého primátora.

Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata v pondělí řekl, že proti násilí mezi dětmi hodlá město velmi razantně zasáhnout, především v oblasti prevence.

Kubata tvrdí, že město před incidentem "nestrčí hlavu do písku", protože je to celospolečenský problém. Argumentuje tím, že na stránce, kde je možné záznam zhlédnout, je řada odkazů na rvačky mládeže z různých míst České republiky. Dodal, že jej překvapila hlavně organizovanost celé rvačky. Město proto na všech školách připraví řadu preventivních akcí.

"Chceme dětem vysvětlit, že facka v televizi může vypadat nevině. Ale že ve skutečnosti rána za použití zbraně, jakou je boxer, je může poznamenat na celý život," prohlásil Kubata.

Videozáznam si můžete prohlédnout ZDE.

Série debat

Do škol budou chodit policisté, strážníci a psychologové, zapojit se mají i rodiče. Ředitel ZŠ Elišky Krásnohorské Václav Kůrka řekl, že o videozáznamu ví zhruba dva týdny a od té doby se situaci snaží řešit. Podle něho ale žáky za to, co se stalo mimo školu, nijak potrestat nemůže. Incident jej ale překvapil.

Děti, které se rvačky buď přímo, nebo jako diváci zúčastnily, jsou stejní žáci, kteří třeba již dva roky ze svého sponzorují studium chudému indickému chlapci.

Mluvčí ústecké policie Veronika Beranová tvrdí, že policisté problém již řešili s učiteli i s městskou policií. Tento týden mají strážníci a policisté ve třídách rváčů uspořádat sérii debat. Chtějí s dětmi mluvit třeba o možných důsledcích, které mohla rvačka mít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám