Hlavní obsah

Kamión zamořil benzínku nebezpečným plynem

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEZIMOVO ÚSTÍ

Ekologické havárii s vážnými následky zabránil v úterý časně ráno strážník sezimoústecké městské policie Richard Pexa. V prostoru benzinové čerpací stanice Shell na trase E 55 v Sezimově Ústí zjistil krátce před druhou ráno, že ze stojícího italského kamionu uniká neznámá látka. Okamžitě zavolal policii a hasiče.

Článek

"Na místo nehody už krátce po třetí dorazili hasiči a následně další jednotky integrovaného záchranného systému. Zjistili, že se jedná o tetrahydrothiofen, který se pozná svým charakteristickým zápachem. Jde o bezbarvou až světle žlutou tekutou látku, snadno hořlavou. Není sice životu vysloveně nebezpečná, ale způsobuje nepříjemné podráždění sliznic, dýchací obtíže a vstřebává se do těla i kůží a trávicím traktem," informoval ve středu ráno o zásahu  ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Dodal, že zdravotníci museli ošetřit a převést ve stabilizovaném stavu do táborské nemocnice dvě čerpadlářky a strážníka Pexu, kteří měli potíže s dýcháním.

Protože v okamžiku zásahu nebylo známo kolik látky z cisterny vyteklo, odklonili policisté okamžitě u místa nehody dopravu.

Šlo o uvolněný kohout

Jak Právu potvrdila mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Alena Horáková muselo být při zásahu použito ochranných oděvů.

Doplnila, že během zásahu se naštěstí ukázalo, že  šlo  jen o uvolněný kohout, a tak se podařilo ve spolupráci s řidičem kamionu dalšímu úniku látky zabránit.

Cisterna pak kolem půl osmé parkoviště u benzinové pumpy opustila. Po osmé byla obnovena i doprava na uzavřeném úseku silnice. Místo, kde k úniku tetrahydrothiofenu došlo, hasiči ještě stále monitorují, protože zatím přesně nezjistili kolik jej z cisterny uniklo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám