Hlavní obsah

Ani Nejvyšší soud vrahovi neuvěřil, že ho ovládlo UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší soud potvrdil výjimečný pětadvacetiletý trest pro Jaromíra Hera, který předloni zavraždil v obci Hvězda na Kladensku sestru a další tři příbuzné pobodal. Ani ve svém dovolání neuspěl s obhajobou, že byl nepříčetný a k vraždě ho přiměli mimozemské bytosti. Trest již dříve vyměřil Herovi Vrchní soud v Praze. Trestní senát kauzu projednával na neveřejném jednání, ve čtvrtek zveřejnil své rozhodnutí.

Článek

Hero podle spisu doma pobodal sedmašedesátiletou matku, osmatřicetiletou sestru a její dva syny - devatenáctiletého a dvouletého. Staršího synovce napadl v době, kdy spal. Údajně si na něj klekl a bodal ho do břicha.

Herova sestra se šla podívat, proč malé dítě křičí. Muž pak chtěl zaútočit i na ně a žena se snažila chlapce. Muž ji napadl nožem. S vážnými poraněními skončila v nemocnici a za dva dny zemřela.

Hero po útoku tvrdil, že v nich viděl nepřátelské bytosti a měl vnuknutí je zabít. Muž se léčil s psychickými poruchami.

Mimozemšťany dokládal výrokem expremiéra

K soudům přišel Hero s tvrzením, že o sobě při činu nevěděl. "Ovládlo mě UFO, byl jsem nepříčetný a jsem pořád. UFO se zjevilo, já omdlel a byl jsem v bezvědomí," řekl u vrchního soudu. Vliv mimozemšťanů dokládal i známým výrokem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který v době procesu s nadsázkou prohlásil, že je ochoten hlasovat i s marťany.

Podle obecných soudů Hero není zcela duševně zdráv a v žádném případě nemá vyrovnanou osobnost. Úplnou nepříčetnost ale simuloval. Stejný názor vyslovil i Nejvyšší soud, když dal především na znalecké posudky psychiatrů a psychologa.

"Znalci dospěli k závěru, že muž žádnou duševní poruchou netrpí, že je schopen chápat smysl trestního řízení. Motivace jeho jednání pravděpodobně souvisela s jeho osobnostními rysy, když u něho byla zjištěna smíšená porucha osobnosti," uvedl předseda senátu NS Vladimír Jurka v usnesení.

Herovi přitížil také způsob provedení činu, jeho plánování a načasování. "Z toho, že v domě zamknul, aby tak znemožnil útěk napadených osob, že svůj útok započal napadením spícího a že působil na nejzranitelnější části těla, soudy správně vyvodily, že jednal úmyslně a musel si být následků svého jednání vědom," míní soudci NS.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedna z pobodaných žen v nemocnici zemřela

Šestatřicetiletý muž obviněný ze čtyřnásobného pokusu o vraždu svých příbuzných byl ve čtvrtek odpoledne převezen do ruzyňské vazební věznice. Protože jedna...

Výběr článků

Načítám