Hlavní obsah

Technař dostal za najíždění do policisty podmínku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Účastníka technoparty CzechTek 2005 Tomáše Matouška potrestal v pondělí tachovský soud za to, že na nepovolené akci najížděl vozidlem na policisty. Jeho jednání soudce Josef Junek kvalifikoval jako trestný čin útoku na veřejného činitele a vyměřil mu šestnáctiměsíční trest odnětí svobody s podmínečným odkladem na dva roky.

Článek

Navíc mu zakázal řídit motorové vozidlo rovněž po dobu šestnácti měsíců. Stejný soudce loni v září Matouška obžaloby zprostil, odvolací soud ale jeho verdikt zrušil a nařídil nové projednávání. "Soud doplnil dokazování a dospěl k jinému názoru než v původním rozhodnutí," uvedla státní zástupkyně Hana Stehlíková.

Matoušek najížděl na policisty, když se chtěl dostat na louku, kde na konci července začínala nepovolená technoparty. Policisté, aby znemožnili přístup na místo, vjezd přes povalený plot od dálnice zablokovali. Mladík z formanu s přívěsným vozíkem se u soudu bránil s tím, že se chtěl jen dostat na louku. Vydal se provizorním nájezdem v místě, kde byla vyjetá cesta přes plot. "Černě oděné muže zákona jsem v noční tmě neviděl," prohlásil Matoušek.

Zareagoval až poté, co je zaznamenal před sebou. Tvrdil, že rozhodně neměl v úmyslu kohokoliv zranit. Trval na tom, že nikomu neublížil, a že v okamžiku, kdy se na vůz a jeho posádku policisté vrhli, přímo u auta nikdo z nich nestál. Svědci z řad policistů ale tvrdili, že museli uskočit z obavy, aby je auto eventuálně nezasáhlo a jeden jejich kolega byl vozem dokonce lehce zachycen.

Také siluety postav v černých uniformách s nápisem policie na zádech byly podle výpovědi svědků ve tmě rozpoznatelné. Jedno ze služebních vozů prý svítilo pod nohy policistů na hlídaném úseku u plotu. "Řidič nerespektoval pokyny policisty vybaveného reflexní vestou a baterkou na tělese dálnice," řekl jeden z vyslýchaných policistů. "Necítím se vinen, vjel jsem jen do příkopu, říkám pravdu," uvedl Matoušek. Připustil ale, že situace na místě byla vypjatá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám