Hlavní obsah

Úředníky banky stíhají, že napomáhali miliónovému podvodu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Karlovarskou pobočkou Československé obchodní banky (ČSOB) otřásá skandál. Minimálně pětice zdejších úředníků je podle policie zapletena do obrovského podvodu. Hlavní organizátor, karlovarský podnikatel Tomáš Frič, který je od dubna loňského roku ve vazbě, je stíhán, že banku připravil o padesát miliónů korun. Bez pomoci zaměstnanců by to nesvedl.

Článek

"V trestní věci obviněného podnikatele bylo na podkladě policejního usnesení zahájeno trestní stíhání dalších osob, tentokrát z řad zaměstnanců pobočky Československé obchodní banky v Karlových Varech. Zmíněné osoby jsou důvodně podezřelé ze spáchání pomoci k trestnému činu podvodu," potvrdil ve čtvrtek na dotaz Práva dozorující státní zástupce Václav Průcha. Bližší informace však nechtěl vzhledem k počátečnímu stádiu vyšetřování sdělit. "Trestní stíhání těchto osob se opírá o výsledky dosavadního vyšetřování ve věci hlavního obviněného," dodal Průcha. Policisté zkoumají mimo jiné i to, jestli se obvinění úředníci nechali zkorumpovat, když vědomě porušili interní předpisy a tím se vystavili riziku postihu.   

"Frič předstíral vklady finanční hotovosti na bankovní účty, a to pro obchodní společnosti, ve kterých sám působil. Následně pak peníze z těchto účtů vybíral a použil je pro vlastní potřebu," uvedl Průcha. V praxi to probíhalo tak, že Frič jako VIP klient uložil do banky finanční hotovost v uzavřeném obalu, na který napsal mnohem vyšší částku, než tam ve skutečnosti byla. VIP klientům se peníze nepřepočítávají hned ale částka v obalu s údajem na něm se porovnává až později. 

Protože uložené peníze mohl z účtu vybírat už v době, kdy měly být správně ještě zablokované kvůli kontrole, musel mít v bance komplice, který mu nelegální výběr umožnil. Všem obviněným hrozí až dvanáctileté tresty. Vyšetřování bankovních úředníků pokračuje na svobodě.

O jednatřicetiletého Friče, který je spolumajitelem směnárny NANO a společníkem dalších dvou firem, se policie začala zajímat začátkem loňského roku pro podezření, že přes něho legalizovali vietnamští obchodníci v České republice nezdaněné milióny. Echo kriminalisté dostali od analytického útvaru ministerstva financí (MF), který upozornil na to, že přes Fričovu směnárnu prochází v krátkém časovém období  řádově desítky miliónů euro. 

Podezření ještě zesílilo, kdy vyšlo najevo, že Frič nepodal daňové přiznání a dále fakt, že společníkem ve směnárně je vietnamský podnikatel, který je napojený na stovky svých krajanů. Během tohoto prověřování podalo vedení ČSOB trestní oznámení na Friče, že banku připravil o 50 miliónů korun. To ale ještě nikdo neměl tušení, že v tom mají prsty zaměstnanci banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám