Hlavní obsah

Petra Zelenku, obviněného se sériových vražd, navštívil jeho otec

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od svého zatčení se bývalý zaměstnanec havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka (30), obviněný z vraždy osmi pacientů, dočkal návštěvy někoho z rodiny. Ve čtvrtek odpoledne za ním přijel z Jihlavy do Hradce Králové jeho otec, pětapadesátiletý Bohumil Zelenka.

Článek

V návštěvní místnosti hradecké vazební věznice spolu mohli hovořit pouze v přítomnosti vyšetřovatele hradecké kriminálky Milana Jušty. "Setkání otce se synem proběhlo v klidu a bez problémů, nemusel jsem nijak zasahovat," komentoval návštěvu Jušta.

Bohumil Zelenka přivezl synovi vánoční dárky, neřekl ale jaké. "Naše setkání bylo odpovídající situaci, tedy velice smutné a velice emotivní," uvedl, když vyšel ze vrat vězení. Zopakoval, že hluboce lituje bolesti, kterou jeho syn způsobil pozůstalým. " Nejhorší problém pro mě je, že těm rodinám nedokážeme nijak pomoci. To je pro mě obrovské trauma, kterého se do konce života nezbavím," řekl přítomným novinářům. Hovořil klidně a vyrovnaně, jen občas se mu zachvěl hlas. Například při odpovědi na otázku, proč syna nepřijela navštívit také jeho matka. "Až se na to bude cítit, udělá to. Když se stane v rodině takováhle tragédie, nejcitlivěji to vždy zasáhne matku," řekl.

Jeho obviněný syn snáší vazbu podle jeho slov přiměřeně situaci. "Jako člověk, který se poprvé dostane do vězení," nechtěl uvádět podrobnosti.

Zelenka neví, co o něm média píší

Zelenka také řekl, že jeho syn ve vazbě dosud nesledoval, co o jeho případu uvádějí média. "Nabádal sem ho však, aby se začal zajímat o všechno, nejen o tuto kauzu, aby lépe snesl nápor přechodu z normálního života do vězení. Chci také, aby využíval všech možností které ve vězení využívat lze. Aby jen neseděl, nekoukal do stropu nebo nepropadl sebelítosti.

Není totiž pravda, že by svých činů nelitoval. Ne že by všechen čas ve vězení proplakal, ale emoce jsou tam veliké. Všechno si uvědomuje a je mu to hluboce líto. O tom, co ho k tomu vedlo, jsme nemluvili. Já jsem od začátku prosince nad jeho motivem snad tisíckrát přemýšlel a nepřišel jsem na nic. Možná, že motiv neobjeví ani psychologové a psychiatři. Myslím, že ho zná jen Bůh a náš Petr, jinak nikdo," prohlásil.

Svěřil se, že se ve čtvrtek poprvé v životě dostal do podobného zařízení jako je věznice a měl velké obavy, zda to vůbec psychicky zvládne. "Dopadlo to nakonec lépe, než jsem čekal. Ptal jsem se Petra na to, jakou má stravu nebo jaký má režim. Mluvili jsme o různých věcech, ale nezmínil se ani slůvkem, že by proti němu kdokoliv používal nějaké násilí či něco podobného. Personál, který mě vedl dovnitř, se choval také velice korektně a slušně. I při výslechu, který jsme minulý týden absolvovali s manželkou v Jihlavě, se vyšetřovatel choval velmi slušně, citlivě a lidsky, nikdo na nás neútočil, nikdo nám nic nevnucoval," řekl. Další návštěvu syna plánuje v době, kdy mu ji povolí policie a vedení věznice.

Otec stojí za svým synem

Zcela rezolutně prohlásil, že podle jeho přesvědčení Petr není chladnokrevným a bestiálním vrahem, který by se ke svému činu nějak dlouhodobě připravoval. "Myslete si o mě co chcete, nevěřím tomu ani na vteřinu. Za jeho činem je jednoznačně psychický zkrat, nic jiného," prohlásil.

Odmítl komentovat spekulace, že na skutky jeho syna mohla mít vliv jeho sexuální orientace. "To musí posoudit odborníci," poznamenal s tím, že Petr byl v dětství bezproblémové dítě, spíše uzavřené a samotářské povahy. "Žádná agresivita či něco podobného se u něho nikdy neprojevila," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám