Hlavní obsah

Muž chtěl luxusní odpadkový koš zaplatit padělanou kartou

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Při nákupu luxusního odpadkového koše se v jednom z brněnských obchodních domů podařilo jihomoravským kriminalistům zadržet 25letého Slováka, který opakovaně platil padělanými platebními kartami. U sebe měl hned čtyři, dvě byly z českých bank a dvě ze zahraničí.

Článek

Na padělané karty se mu podařilo nakoupit 13 krát, přičemž škoda přesáhla 100 tisíc korun. V sedmi případech mu autorizační centrum nákup neschválilo.

"Muž nakupoval v brněnských obchodech od srpna do října, než jsme ho zadrželi. Jeho taktika byla docela prostá. Nakoupil libovolné zboží a pokud mu to prošlo, tak ihned nákup opakoval i dvakrát po sobě," uvedl kriminalista Marek Fryšták z jihomoravské policejní správy v Brně. "Banky začaly mít poznatky, že někdo nakupuje na padělané platební karty, ale neměly žádné poznatky o možném pachateli, protože v případě odmítnutí transakce autorizační centrum důvody nesděluje. Vše se řeší až pokud někdo zamítnutou transakci reklamuje," dodal. 

"Platební karta byla z plastu, byly na ní vyražené běžné symboly a magnetický proužek na zadní straně obsahoval údaje o majiteli účtu, který byl zkopírovaný pomocí zvláštního zařízení. Tu do bankomatu někdo nainstaloval, aby získal údaje. Nešlo o údaje z ukradených karet, ale z karet, které někdo užívá," řekl Fryšták a doplnil, že muž používal i falešný občanský průkaz, který předkládal při pochybnostech. Nikdo z pokladních si přitom nevšimnul, že jména v průkazu nesouhlasí se jménem na kartě. Pouze jedna pokladní odmítla platbu provést, přestože autorizační centrum transakci povolilo. Karta se jí nezdála, ale muže se tehdy ještě nepodařilo zadržet.

Klec spadla koncem října, když si kupoval luxusní odpadkový koš. Bankovní centrum posléze pokladní volalo zpět, zda tato transakce byla a požádalo ji, aby muže pozdržela. Pokladní si proto vyžádala od muže opět kartu a občanský průkaz s tím, že si musí něco ověřit. Muž si spokojeně uklidil koš a čekal trpělivě, aniž by tušil, že je na cestě policie, která jeho nákupům udělá přítrž.

Policisté se domnívají, že zadržený muž je jedním z členů větší skupiny, která se živí výrobou falešných platebních karet a údaje získává z bankomatu pomocí kopírovacího zařízení, které si tam předem nainstalují. "Zatím nemáme žádné poznatky o tom, že by byl napojený na bandu, která před časem kopírovala magnetické údaje z bankomatů, ale máme důvodné podezření, že je skutečně jen koncovým hráčem jiné party a možná ze zahraničí," doplnil kriminalista. Pokud se muži podaří u soudu vinu prokázat, hrozí mu za padělání a pozměňování peněž a podvod až 10 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám