Hlavní obsah

Zvrat v JAR. Omikron začal zpomalovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Počty nově nakažených v Jihoafrické republice klesají. Čtvrtá vlna infekcí, kterou způsobila vysoce nakažlivá varianta omikron, už dosáhla vrcholu. Hospitalizace a úmrtí ještě se zpožděním porostou, přesto tamní nemocnice hlásí dobré zprávy. Péči lékařů nevyžaduje ani zdaleka tolik lidí, jako v předchozích vlnách, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Z údajů serveru Our World in Data vyplývá, že vrchol nastal v pátek 17. prosince, kdy sedmidenní průměr nakažených činil 390,35 v přepočtu na jeden milion obyvatel.

Jak je vidět z níže přiloženého grafu, to je vůbec nejvyšší hodnota, kterou jihoafrické úřady zaznamenaly od začátku pandemie.

„Počet nových případů rychle klesá. Hospitalizace a obsazená lůžka na JIP jsou téměř na vrcholu. Počty pacientů na ventilátoru dosáhnou vrcholu o něco později, protože někteří pacienti zůstávají v nemocnici dlouho,“ okomentoval nejnovější data analytik Pieter Streicher z Univerzity v Johannesburgu, který předtím správně vypočítal, že míra infekcí bude kulminovat nejpozději 20. prosince.

Omikron posílá lidi do nemocnic méně než delta

Podle předběžných zpráv se zdá, že omikron způsobuje mírnější průběh covidu než předchozí varianty.

Jak plní omikron nemocnice? Proti deltě jen třetinově

Svět

To potvrdil ministr zdravotnictví Joe Phaahla, který řekl, že ve druhém týdnu „omikronové“ vlny bylo hospitalizováno pouze 1,7 procenta identifikovaných případů covidu, zatímco ve stejném týdnu předchozí vlny způsobené deltou to bylo 19 procent.

Zaznamenali jsme skutečně velmi malý nárůst počtu úmrtí.
Michelle Groomeová, NICD

Tato skutečnost se promítá i do křivky úmrtí, kterou se rovněž daří držet relativně na uzdě.

„Zaznamenali jsme skutečně velmi malý nárůst počtu úmrtí,” uvedla Michelle Groomeová z Národního institutu pro nakažlivé nemoci (NICD). Sedmidenní průměr je k nedělnímu dni 0,50 na milion obyvatel, zatímco před týdnem to bylo 0,41.

Více než 90 procent lidí, kteří nemoci podlehli v nemocnici, navíc nebylo naočkováno, případně pouze jednou dávkou.

Stane se virus endemickým?

Nižší míra hospitalizací je zřejmě způsobena tím, že má JAR nižší průměrný věk populace než jiné státy a téměř 80 procent země už navíc covid jednou prodělalo (jak ukázala studie protilátek).

Dobré zprávy z JAR: Omikron možná nebude tak závažný

Zahraniční

Každá země se ovšem v těchto faktorech liší. Z toho důvodu je potřeba brát údaje z JAR s rezervou, protože nemusí být například pro Českou republiku vypovídající.

Dva roky zkušeností s covidem přiměly vědce k opatrnosti, co se týče předpovídání dobrých zpráv. Převládající vědecký konsensus je nicméně takový, že virus postupně zmutuje do takové formy, která oslabí jeho schopnost vyvolávat onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám