Hlavní obsah

Welt: EU by i s objednávkou v Rusku přišla pozdě. Opět

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel se zoufale snaží zajistit větší množství vakcíny. Jedná se i o registraci ruského produktu Sputnik V, napsal v komentáři německý deník Die Welt.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

Současně si klade otázku, zda by ruská vakcína byla schopna vypomoci, pokud jde o diverzifikaci očkovacích látek, jak to na Twitteru deklaroval výrobce. Čistě z hlediska výrobního by to bylo možné, pokud by Rusko odpovídajícím způsobem navýšilo produkční kapacitu, a aniž by nepustilo ze zřetele potřeby vlastního obyvatelstva.

Objednali jste si pozdě, proto máte málo, vzkázal Evropské unii šéf AstraZeneky

Koronavirus

V únoru chce vyrobit jedenáct milionů dávek, jak se proslechlo z ruského ministerstva průmyslu a obchodu. Do konce června by se pak mělo vyrobit až 70 milionů dávek.

Evropská komise vydává debakl s vakcínami za rafinované vyjednávání, kritizuje Focus

Koronavirus

K dodávkám Sputniku by však mohli přispět zahraniční partneři Moskvy. V Indii plánuje tamní výrobce léčiv produkci až 300 milionů dávek Sputniku ročně. Rusko se také pyšní milionovými objednávkami z Egypta. A nedávno Vladimir Putin slíbil 24 milionů dávek Mexiku.

Ruští výrobci by ale museli naplnit nejprve tyto dohody, jestliže by se Evropané pro Sputnik také rozhodli. EU by tak přišla pozdě – už zase, uzavírá Die Welt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám