Hlavní obsah

Vzácný vedlejší efekt koronaviru. Chlapec po prodělání nemoci téměř oslepl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vánoce strávil v nemocnici kvůli vzácnému vedlejšímu problému, který lékaři připisují koronaviru. U devítiletého Brita Zaca Mooneyho se necelý týden po pozitivním testu na covid-19 objevila orbitální celulitida, tedy zánět očnice. Oko chlapci oteklo takovým způsobem, že jej ani nemohl otevřít.

Foto: Profimedia.cz

U devítiletého chlapce v Británii se po pozitivním testu na koronavirus objevila oční infekce

Článek

„Jeho oko vypadalo, že exploduje. Nemohl ho ani otevřít, aniž by si nestáhl kůži. Takový otok jsem v životě neviděla,“ popisovala Daily Mailu jeho matka Angela.

Problémy začaly u chlapce 16. prosince, kdy byl společně s matkou a čtyřmi dalšími sourozenci pozitivně testován na koronavirus. V izolaci pak hrál doma počítačové hry, o šest dní později měl dva testy negativní, ale začala u něj bolest v levém oku.

„Nejdřív jsem se domnívala, že to má z těch her, takže jsem si z toho nic nedělala. Ale na Štědrý den už to vypadalo špatně, vzali jsme ho do nemocnice, kde ho hned připojili na kapačky,“ popisovala Mooneyová.

V čínském Si-anu kolabuje zdravotní péče. Muže s infarktem bez testu nechali zemřít

Svět

„Doktoři mi pak řekli, že ta infekce může vést k trvalému oslepnutí a že u Zaca došlo k alergické reakci na virus, který postihuje děti,” dodala chlapcova matka.

Zatímco Světová zdravotnická organizace mezi nežádoucí vedlejší potíže při koronaviru řadí konjunktivitidu, která způsobuje zánět spojivek, studie spojují s koronavirem i orbitální celulitidu.

Podobný případ už popsal například odborný časopis The Journal of Craniofacial Surgery. U 28letého muže v Brazílii se infekce vyskytla také krátce poté, co byl pozitivně testován na koronavirus.

Studie lékaře Vinícia Almeidy Carvalha a jeho týmu ze státní univerzity v Londrině naznačují, že covid-19 může přispívat k infekci dutin, která se může rozšířit do okolí oka.

Plošné testy odhalily 0,33 procenta pozitivních žáků

Koronavirus

Možnou souvislost mezi koronavirem a očními infekcemi zkoumala také Americká oftalmologická akademie.

U tří pacientů v New Yorku, kterým vyšel pozitivní test na covid-19, byla diagnostikována kartitida (zánět rohovky), která vedla k endoftalmitidě (zánět nitroočních struktur) a hluboké ztrátě zraku v průběhu dvou měsíců.

Newyorští vědci sice neprokázali, že by koronavirus přímo způsobil oční infekci, keratitidu vedoucí k zánětu nitroočních struktur ale považují za velice vzácnou.

Vědci dodali, že výskyt tří případů během dvou měsíců v New Yorku, kde je vysoký počet případů covidu-19, je důvodem k dalším studiím.

Reklama

Výběr článků

Načítám