Hlavní obsah

Výhody AstraZeneky převažují, sraženiny zkoumáme dál, tvrdí EMA

Novinky, mso
Brusel

Evropská léková agentura (EMA) dál hodnotí vakcínu AstraZeneky. Její použití v posledních dnech zakázala řada evropských zemí, protože se u některých naočkovaných tvořily krevní sraženiny. Se závěry hodnocení přijdou experti ve čtvrtek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Snažíme se zjistit, zda ke sraženinám dochází z jiných příčin, nebo k nim přispěla vakcína. V současné době neexistuje žádný důkaz, že by k nežádoucím účinkům měla vést vakcinace. Jsme přesvědčeni, že výhody AstraZeneky převažují nad rizikem vedlejších účinků,“ řekla Cooková.

Důkazy o spojitosti zvýšeného rizika krevních sraženin s vakcínou nenašla ani sama farmaceutická společnost AstraZeneca. Vyhodnotila údaje o 17 milionech očkovaných obyvatel Evropské unie a Británie. U očkovaných je podle firmy dokonce méně těchto případů než ve stejně velké běžné populaci.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace Margaret Harrisová v pátek označila přípravek dokonce za excelentní a dodala, že není důvod ho nepoužívat.

AstraZeneca nenašla spojitost mezi svými vakcínami a tvorbou krevních sraženin

Evropa

Očkování AstraZenekou kvůli podezřelým případům pozastavily Island, Irsko, Španělsko, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Dánsko, Norsko, Švédsko, Lotyšsko, Lucembursko a Bulharsko. Omezené je pak v Rakousku, Rumunsku, Litvě a Estonsku.

Pobaltské země, Lucembursko a Rakousko pozastavily očkování šarží ABV 5300. Ta se do ČR nedostala, uvedl český Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám