Hlavní obsah

AstraZeneca nenašla spojitost mezi svými vakcínami a tvorbou krevních sraženin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmaceutická firma AstraZeneca v neděli večer oznámila, že vyhodnotila údaje o 17 milionech očkovaných obyvatel Evropské unie a Británie a nenašla žádné důkazy o spojitosti mezi její vakcínou a zvýšeným rizikem tvorby krevních sraženin. Podle firmy je u očkovaných dokonce méně těchto případů než ve stejně velké populaci.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Lahvičky s vakcínou od firmy AstraZeneca

Článek

„Pečlivé zhodnocení veškerých dat o bezpečnosti více než 17 milionů lidí naočkovaných v Evropské unii a v Británii vakcínou proti covidu-19 AstraZeneky neprokázalo zvýšené riziko plicní embolie, hluboké žilní trombózy či sníženého množství krevních destiček v jakékoli věkové skupině, u jakéhokoli pohlaví, jakékoli šarže či v určité zemi,” uvedla firma ve vyjádření.

Výrobce uvedl, že u očkovaných našel 15 případů hluboké žilní trombózy a 22 případů plicní embolie.

Podobný počet uváděl minulý týden i evropský úřad pro léky EMA, podle něhož není také žádná vazba mezi tvorbou krevních sraženin a očkovací látkou. Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Harrisová v pátek označila přípravek za excelentní a dodala, že není důvod ho nepoužívat.

Dánsko a Norsko pozastavily očkování AstraZenekou, jeden člověk umřel a několik jich mělo krevní sraženiny

Evropa

Farmaceutická firma zdůraznila, že počet trombóz a embolií je „mnohem nižší, než by byl v běžné populaci této velikosti“.

Hlavní expertka AstraZeneky pro bezpečnost léků a garanci kvality Ann Taylorová dodala v pondělí: „Pandemie vedla k tomu, že se zvýšila pozornost upíraná na jednotlivé případy, a my postupujeme standardní procedurou monitorování bezpečnosti licencovaných léků při událostech spojených s vakcínami, abychom ujistili veřejnost o jejich bezpečnosti.“

Pozastavená očkování

Přesto nově italská oblast Piemont pozastavila očkování touto vakcínou, když v sobotu zemřel učitel z města Biella, který ji dostal ve stejný den. Pozastaveno je očkování šarží ABV 5811, tedy jinou, než po jejímž podání zemřela jedna žena v Dánsku a zdravotní sestra v Rakousku, kde šlo o ABV 5300.

Krátce po očkování zemřelo už sedm lidí, další dva na Sicílii a po jednom v Bulharsku a na Slovensku, ovšem zatím se neprokázalo, že by tu byla nějaká spojitost s očkováním.

Šedesátiletá žena, která zemřela v Dánsku, měla nízký počet krevních destiček, krvácela a měla tromby v malých i velkých žilách.

Na Slovensku po podání vakcíny AstraZeneca zemřela mladá učitelka

Evropa

Zatímco Dánsko, Norsko, Nizozemsko, Island, Irsko, Bulharsko anebo Rumunsko pozastavily očkování touto vakcínou, Austrálie, Kanada či Polsko nikoli. Thajsko, které očkování pozastavilo, je obnoví od úterý.

Pobaltské země, Lucembursko a Rakousko pozastavily očkování šarží ABV 5300. Ta se do ČR nedostala, uvedl státní ústav pro kontrolu léčiv.

Česko AstraZeneku nezastaví, používá jinou šarži

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám