Hlavní obsah

Výhody AstraZeneky převažují nad riziky, uklidňuje EMA vystrašené země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Řím/Londýn
Aktualizováno

Přibývá počet zemí, které pozastavují očkování vakcínou od AstraZeneky kvůli riziku krevních sraženin. Naposledy se k nim v pátek přidalo Thajsko a Bulharsko. Naopak Polsko, Kanada a Austrálie se rozhodly v očkování AstraZenekou pokračovat. Podle evropské lékové agentury EMA výhody vakcíny převažují na riziky, dvě podezřelá úmrtí přitom prošetřuje i Itálie.

Foto: Janos Vajda, ČTK/AP

Vakcíny společnosti AstraZeneca.

Článek

Ve čtvrtek se pozastavilo očkování AstraZenekou v Dánsku, protože se u několika lidí, kteří dostali tuto vakcínu, objevily vážné případy krevních sraženin a šedesátiletá žena zemřela. Itálie vyšetřuje dva případy úmrtí naočkovaných policistů ze Sicílie ve věku 43 a 50 let, kteří zemřeli v následku sraženin krve 12 dnů poté, co dostali vakcínu.

Dánsko a Norsko pozastavily očkování AstraZenekou, jeden člověk umřel a několik jich mělo krevní sraženiny

Evropa

Už minulý týden zemřela 49letá rakouská zdravotní sestra v důsledku krevních sraženin a další je ve vážném stavu s plicní embolií. Rakousko proto už v neděli pozastavilo očkování výrobní šarží ABV5300 a v úterý ho následovaly Litva, Lotyšsko, Estonsko a Lucembursko.

Po smrti naočkované ženy zastavilo Rakousko vakcinaci jednou šarží AstraZeneky

Evropa

K Dánsku, které pro jistotu pozastavilo očkování všemi šaržemi, i když zemřelá dostala také vakcínu z šarže ABV5300, se preventivně přidaly Norsko a Island a naposled v pátek i Thajsko. „Vakcína pro Thajce musí být bezpečná, nemusíme spěchat,“ řekl vládní poradce pro očkování Pijasakok Sakolsatajadom. Země má ovšem nízký počet případů.

Bulharsko se v pátek přidalo k zemím, které zastavily očkování proti nemoci covid-19 vakcínou AstraZeneca kvůli zprávám o výskytu závažných případů krevních sraženin u několika naočkovaných osob. O zastavení vakcinace preparátem informovala v prohlášení bulharská vláda. Uvedla mimo jiné, že rozhodnutí bude platit do doby, než Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nepošle písemné ujištění vylučující veškeré pochyby o bezpečnosti této vakcíny.

Na druhé straně Polsko dalo najevo, že tuto látku bude v boji proti koronaviru dál používat. „Přínos očkování je neporovnatelně větší než potenciální takzvané postvakcinační příznaky," řekl na toto téma v polském veřejnoprávním rozhlase náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska, „naši odborníci v tuto chvíli nedoporučují zastavit očkování vakcínou AstraZeneca."

Podezřelých třicet případů z pěti milionů

Evropský úřad pro léky EMA uvedl ve čtvrtek večer, že eviduje 30 případů krevních sraženin a embolií, přitom se v EU podalo pět milionů dávek „Přínos vakcíny dál převyšuje její rizika,“ uvedla EMA, která vakcínu pro užití v EU schválila, a toto riziko ani není uváděno mezi vedlejšími příznaky.

„Vakcína může být dále podávána, zatímco pokračuje vyšetřování tromboembolických případů,“ uvedla EMA a zdůvodnila proč: „Aktuálně nic nenaznačuje, že k těmto případům přispělo očkování.“

Ani Dánsko neuvádělo, že by tyto případy souvisely, ale v rámci bezpečnosti se rozhodlo očkování pozastavit bez ohledu na použitou výrobní šarži.

Česko AstraZeneku nezastaví, používá jinou šarži

Koronavirus

Výrobce AstraZeneca uvedl, že se bezpečnost vakcíny pečlivě studovala během klinických testů u lidí a že studie podrobené oponentuře potvrdily, že je vakcína dobře snášena. „Nebyly potvrzeny žádné vážné vedlejší efekty spojené s vakcínou,“ stojí v prohlášení.

Britové, Kanaďané a Australané očkují AstraZenekou dál

I britská vláda hájí vakcínu a uvedla že s ní bude dál očkovat. „Dali jsme jasně najevo, že je jak bezpečná, tak účinná,“ řekl mluvčí premiéra Borise Johnsona.

I Kanada a Austrálie budou touto vakcínou očkovat. „(Státní zdravotní agentura) Health Canada ví o zprávách o nepříznivých událostech, jež nastaly po imunizaci vakcínou proti covidu-19 od AstraZeneky, a chtěla by ujistit Kanaďany, že přínos očkovací látky převažuje nad riziky,“ uvedlo ve vyjádření místní ministerstvo zdravotnictví. „V tuto chvíli nejsou známky toho, že by tyto události způsobila vakcína,“ dodalo.

Kanada obdržela zatím půl milionu dávek této vakcíny vyrobených v závodě v Indii a do konce května očekává dodávku dalších 1,5 milionu dávek. Dohromady si jich objednala 20 milionů.

V používání AstraZeneky pokračuje i Austrálie. Hlavní vládní epidemiolog Paul Kelly prohlásil, že neexistují žádné důkazy o tom, že vakcína způsobuje sraženiny. „Bereme je vážně a prověřujeme je,“ prohlásil ale o podezřelých případech.

Austrálie si podle Reuters zajistila asi 54 milionů dávek vakcíny společnosti AstraZeneca, očkování ale teprve začíná, vakcínu dostalo v 25milionové zemi, kde je pandemie pod kontrolou, jen 150 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám