Hlavní obsah

Dánsko a Norsko pozastavily očkování AstraZenekou, jeden člověk umřel a několik jich mělo krevní sraženiny

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Kodaň

Dánsko pozastavilo očkování vakcínou firmy AstraZeneca, protože se objevily případy embolií a krevních sraženin u očkovaných, uvedl server Business Insider. Později se k Dánsku připojilo také Norsko. Problémy s krevními sraženinami u očkovaných vakcínou AstraZeneca řeší i Rakousko, kde pozastavili očkování jednou šarží této látky.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Vakcína společnosti AstraZeneca

Článek

V Dánsku je pozastaveno očkování oxfordskou vakcínou nejméně na 14 dní, když se u několika očkovaných objevily vážné případy krevních sraženin, uvedl dánský zdravotní úřad s tím, že jeden z lidí na krevní sraženinu umřel.

„Je zdokumentováno, že vakcína je bezpečná a efektivní. Musíme ale reagovat na zprávy o možných vážných vedlejších účincích zaznamenaných jak v Dánsku, tak i v dalších evropských zemích,” uvedl podle ČTK k opatření na čtvrteční tiskové konferenci ředitel dánské Státní rady pro zdravotnictví Søren Brostrøm.

Nepodá se ani druhá dávka

„Jsme uprostřed největší a nejdůležitější očkovací kampaně v dánské historii. Právě teď potřebujeme všechny vakcíny, které můžeme dostat. Není proto jednoduché rozhodnutí jednu načas vyřadit. Protože však očkujeme tolik lidí, je nutné rychle a obezřetně reagovat, když máme znalosti o možných závažných vedlejších účincích. Musíme to objasnit, než budeme moci pokračovat v používání vakcíny od AstraZeneky,“ dodal na vysvětlenou Søren Brostrøm.

Nedostanou ji ani lidé, kteří už dostali první dávku a měli v příštích dvou týdnech dostat druhou dávku této látky, napsala dánská média.

Dánský ministr zdravotnictví Magnus Heunicke řekl, že zatím není jasné, zda měly krevní sraženiny něco společného s očkovací látkou, přesto akcie AstraZeneky ztratily dvě procenta.

Ke stejnému kroku, tedy pozastavení očkování látkou AstraZeneca, se rozhodlo také Norsko. Norská agentura pro léčivé přípravky nyní shromažďuje veškerou dokumentaci, aby zjistila, jestli mají krevní sraženiny s vakcínou souvislost. „Jsme v kontaktu s Dánskem, abychom získali více informací. Doufáme, že ty souvislosti neobjevíme,” prohlásil Steinar Madsen z agentury.

Problémy v Rakousku

Dva podobné případy se objevily koncem minulého týdne v rakouském Zwettlu, kde jedna zdravotní sestra po očkování zemřela na krevní sraženiny a druhá byla hospitalizována s plicní embolií. V Rakousku ale pozastavili jen očkování stejnou šarží vakcíny, kterou dostaly obě zdravotnice.

Očkování vakcínami ze stejné šarže pozastavily v úterý Estonsko, Lotyšsko a Litva i Lucembursko a ve čtvrtek je následovala Itálie. Italský lékový regulátor prošetřuje úmrtí vojáka den poté, co se nechal očkovat.

Po smrti naočkované ženy zastavilo Rakousko vakcinaci jednou šarží AstraZeneky

Evropa

Evropský lékový úřad EMA, který schválil její použití v zemích EU, ve středu uvedl, že oba rakouské případy s očkováním zřejmě nemají nic společného: „V současnosti nic nenaznačuje, že by tento stav způsobilo očkování. Šarže ABV5300 byla dodána do 17 zemí EU a obsahuje milion dávek vakcíny. Některé země očkování touto šarží preventivně pozastavily. Ačkoli je vada kvality považována za nepravděpodobnou, kvalita šarže se stále zkoumá.“

Zmíněné zdravotní problémy, tedy tvorba sraženin, podle něj na seznamu možných vedlejších účinků vakcíny nejsou, i když EMA eviduje ještě další dva případy krevních sraženin po očkování oxfordskou vakcínou.

„Dosud dostupné informace naznačují, že počet tromboembolických příhod u očkovaných není vyšší než v běžné populaci. K 9. březnu 2021 bylo hlášeno 22 případů tromboembolických příhod u tří milionů lidí očkovaných vakcínou AstraZeneca v prostoru Evropské unie,“ napsala EMA.

Vakcíny od AstraZeneky stažené Rakouskem jsou v pořádku, tvrdí EMA

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám