Hlavní obsah

Všechno bylo špatně. Šéfka EK si sype popel na hlavu za nedostatek vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Popel na hlavu si sypala ve středu v Evropském parlamentu Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise, když reagovala na kritiku poslanců kvůli problému s dodávkami vakcín. Přiznala, že v případě vakcín nebyla Evropská komise dost rychlá při schvalování vakcín a příliš věřila rychlosti jejich velkovýroby. Chybu udělala také při snaze omezit export očkovacích látek do Velké Británie.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Příliš pozdě jsme schvalovali a byli jsme příliš optimističtí ohledně masové výroby. A možná jsme si byli příliš jistí, že co si objednáme, dostaneme včas,“ řekla. Pochybení Evropské komise už připustila minulý týden.

Přislíbila, že komise připraví Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) nová pravidla, která co nejvíce urychlí schvalování. To v současnosti trvá o několik týdnů déle než v některých mimounijních státech.

BioNTech rozjel v Marburgu novou výrobu vakcíny

Koronavirus

Dosud bylo do EU dodáno 26 milionů dávek vakcín. „Naočkováno bylo v zemích EU 17 milionů lidí,“ řekla šéfka Evropské komise. Pro ilustraci, v zemích Evropské unie žije 446 milionů lidí.

„Společným nepřítelem je virus. Všichni musíme dělat to nejlepší, abychom ho porazili,“ skončila von der Leyenová.

V zemích EU se očkování proti covidu-19 rozběhlo pomaleji než ve Spojených státech, Británii či Izraeli, které dříve schválily vakcíny a uzavřely smlouvy s výrobci. Brusel se nyní pře s firmou AstraZeneca, která proti původním slibům zhruba o polovinu omezila objem vakcín, který členským státům doručí do konce března.

Ruský fond: Evropská léková agentura přijala žádost o registraci Sputniku V

Evropa

EK kvůli tomu zavedla systém kontrol exportu očkovacích látek vyráběných v EU, jenž má v krajním případě umožnit zákaz jejich vývozu. Opatření však ostře kritizovala Británie kvůli tomu, že počítalo s kontrolami na hranicích Irska a Severního Irska vyloučenými brexitovou dohodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám