Hlavní obsah

Vláda zvažuje nákup vakcín, v záloze jich má přitom miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika zvažuje, že se připojí ke společnému evropskému nákupu novějších vakcín proti covidu. Tentokrát by mělo jít o modernější látku, která bude působit i proti různým mutacím. Nejdál jsou ve vývoji společnosti Moderna a Pfizer/BioNTech, od nichž by chtělo Česko získat dva miliony dávek za zhruba 1,3 miliardy korun.

Foto: Pfizer, Reuters

Vakcína proti koronaviru od Pfizeru/BioNTechu.

Článek

„Připravujeme se i na to, abychom měli na podzim dostatek vakcín a léků na covid. Otázka je, jaká mutace nebo jaká kombinace mutací to bude,“ vysvětlil minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), kterého vláda pověřila, aby o nákupu vakcín dál jednal.

Další masivní nákup prostřednictvím Evropské unie zvažuje vláda i přesto, že zájem o očkování opadl na dva až pět tisíc lidí denně a v zásobách jsou stále miliony dávek, které stále chrání před vážným průběhem covidu, a další miliony vakcín k nim letos zřejmě přibudou. Smlouvy totiž byly uzavřeny za minulé vlády podle podmínek společného nákupu stanovených Evropskou komisí.

Společná vakcína proti chřipce i covidu se letos už nestihne

Domácí

Vrátit část z dřívější objednávky u Pfizeru, anebo ji vůbec nepřevzít, jak avizovalo třeba Polsko, ale podle resortu nejde.

Všichni mají dost

„Smlouva je nastavena tak, že státy musí odebrat své poměrné množství dle obyvatel, což pro ČR představovalo přes 10 milionů dávek na jeden rok,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Dodal, že Česko mělo původně zájem jen o 7 milionů dávek pro letošní rok a o stejné množství pro ten příští. V obou případech jde o látku od Pfizeru. Přebytek ale nikdo nechce.

„Vzhledem k tomu, že nikdo ze států nechtěl rozdíl mezi námi žádaným množstvím a nám přiděleným množstvím nakoupit, musela se ČR zavázat k odběru celého objemu,“ doplnil Jakob. Ve skladech teď leží od Pfizeru zhruba 4,4 milionu nepoužitých dávek z 19,9 milionu dosud dodaných. Vydržet by měly až do dubna příštího roku, kdy má skončit prodloužená doba použitelnosti.

Vakcínou proti omikronu se v Německu začne očkovat v září

Zahraniční

Pokud se vakcíny nespotřebují, nezbývá než je včas darovat mimounijním státům nebo je kvůli expiraci zlikvidovat. Česko už prodalo či darovalo 2,5 milionu dávek. Zničeno bylo k 19. dubnu asi 280 tisíc dávek, například kvůli tomu, že látka expirovala nebo zdravotníci nestačili aplikovat celé lahvičky při snížené poptávce v daném dni a otevřené zůstat nemohou. Od firmy Pfizer je na letošek objednáno téměř 13 milionů dávek, od Moderny je to 1,3 mi­lionu dávek a od Novavaxu 771 tisíc dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám