Hlavní obsah

Vláda zakázala dovoz těl k zpopelnění z okolních států

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od úterý nebude možné po dobu deseti dnů dovážet těla z okolních států. Některá krematoria v Česku jsou totiž na hranici svých kapacit. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od 12. ledna do 22. ledna bude zakázán dovoz těl z okolních států (zejména Polsko, Rakousko a Německo), jak bylo dlouhodobým komerčním zvykem u příhraničních krematorií,“ uvedl resort s tím, že tím ale nebude dotčeno právo na pohřbení těchto těl do země a ani repatriace zesnulých Čechů domů.

Rážová: Krematoria mají dostatečnou kapacitu. Ostrava má problémy i mimo covid

Domácí

„Důvodem našeho opatření je předpokládaný nárůst počtu zemřelých během dalších dvou měsíců a s tím související hraniční kapacita některých kremačních zařízení. Paralelně bude vytíženost sledována a koordinována napříč celou republikou, aby nedocházelo k problémům jako v případě Moravskoslezska,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Na přeplněnost krematoria v Ostravě již na začátku roku upozorňoval hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO). Z krematoria musely být desítky těl převezeny do jiného zařízení.

Krematoria nestíhají, mrtví se budou převážet

Koronavirus

Standardní kapacita kremačních zařízení v ČR je zhruba 700 žehů denně. Ideální maximální kapacita, kterou se ministerstvo snaží opatřením dosáhnout, činí podle odhadů 800 žehů za den.

Pohřbů do země se denně uskuteční zhruba kolem třiceti, i v tomto případě je možné navýšit kapacitu, uvedl úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám