Hlavní obsah

Ministerstvo financí odpustí medikům daně za mimořádnou práci v nemocnicích

– Praha • Aktualizováno

Vicepremiér české vlády Karel Havlíček (za ANO) v neděli připustil, že vládě unikla povinnost ohledně daní mediků nasazených v nemocnicích kvůli covidu-19. Ministerstvo financí vzápětí oznámilo, že studentům povinnost platit daň odpustí. Šéfka resortu Alena Schillerová (za ANO) využije takzvaného generálního pardonu.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb.

Generální pardon, který využije ministryně financí Schillerová (za ANO) v rámci své mimořádné pravomoci, se bude týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně. ČTK to sdělilo ministerstvo financí. Netýká se to ale odvodů na sociálním a zdravotním pojištění, protože to není v kompetenci resortu financí.

Nemocnice podle ministerstva návštěvy umožnit mohou, ale nemusí

Domácí

Povinnost zaplatit z odměny za práci daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění podle dřívějších informací serveru iDNES.cz vychází z nového výkladu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Podle ministerstva financí daň reálně pokryje sleva pro studenty. Situace v krajích je rozdílná, někde za studenty odvody a daň nemocnice samy platí.

Vláda si toho nevšimla, přiznal Havlíček

„Jsou to tisíce a tisíce aktů, které se musí dělat. A pokud někde uniklo, že se to musí danit, tak se to musí spravit,” řekl v diskusi Havlíček.

„Motivujme je. Buďto jim dejme více (peněz), nebo udělejme nějakou výjimku, jak se to nebude danit," dodal. Jestli vláda záležitost napraví hned při pondělním jednání, Havlíček specifikovat nechtěl. Záležitost chce probrat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). „Všichni chápeme, že na tomhle nikdo nechce šetřit," podotkl Havlíček.

Česko nemá důvod žádat kvůli covidu o pomoc zahraničí, vzkázal Babiš lidovcům

Koronavirus

Nerudová: Stačí výjimka v zákoně

Předsedkyně komise pro spravedlivé důchody ministerstva práce a sociálních věcí a členka občanské iniciativy KoroNERV-20 Danuše Nerudová uvedla, že by stačilo vydat metodický pokyn, aby všechny kraje k tomu přistupovaly stejně, případně udělat výjimku v zákoně, aby práce mediků zdanění nepodléhala.

Do praxe stát povolá mediky i budoucí lékárníky či zubaře

Domácí

Na sociálních sítích se v uplynulých dnech objevil dopis, ve kterém úřady žádají studenty, kteří pomáhali v průběhu pandemie v nemocnicích, aby z odměn za práci odvedli zdravotní a sociální pojištění a daň z příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám