Hlavní obsah

Je to boršus a chaos, kritizuje opozice plán vlády na rozvolnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) oznámil v pondělí další vlnu rozvolňování. Ta jde ale mimo vládou představené balíčky. Opozice ji za to kritizuje, vládní kroky označuje za „boršus a chaos”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

Původní vládní plán počítal s tím, že se v rámci čtvrtého balíčku otevřou zahrádky restaurací či ubytovací služby. Otevřít měly také hrady a zámky. A svateb a pohřbů se mělo nově účastnit uvnitř až 30 a venku 50 lidí.

Nabourávání balíčků nám obecně vadí. Rozvolňování je trochu chaotické.
Petr Smejkal, epidemiolog

Tento balíček měl začít platit v momentě, kdy by bylo v Česku 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní.

PŘEHLEDNĚ: Vláda ohlásila další velké rozvolnění. Co a kdy se mění?

Domácí

Nyní je incidence 95 a vláda již v pondělí rozhodla o otevření zahrádek či možnosti uspořádat venkovní kulturní akci až pro 700 lidí. Navíc ze čtvrtého balíčku, do kterého krok původně spadal, se uvolní jen část věcí. Například termín pro otevření hotelů a penzionů se posunul o týden, předběžně na 24. května.

Prioritou při rozvolňování však měly být podle vyjádření premiéra Babiše školy. Do nich se měly vrátit k 17. květnu všichni žáci, a to bez rotační výuky. Ani k tomu však nedojde, středoškoláci se například k teoretické výuce vrátí předběžně také až 24. května.

Smejkal: Je to chaotické

Odchýlení od balíčků vadí epidemiologovi a šéfovi mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petru Smejkalovi. „Nabourávání balíčků nám obecně vadí. Rozvolňování je trochu chaotické,” sdělil Novinkám.

Problematické podle něj také je, že vláda představuje termíny před tím, než je splněná podmínka počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Vláda hodila studenty přes palubu. Posedět na zahrádce můžou, do školy ne

Domácí

„Je trochu problematické, že vláda (v pondělí) řekla, že se zahrádky otevřou 17. května, ale přitom nevíme, zda bude incidence 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní,“ vysvětlil.

Totální komunikační chaos 

Chaotický postup vlády kritizuje také opozice. „Vláda představuje další plány na rozvolňování, za což jsme rádi a některé kroky lze zajisté ocenit. Ještě raději bychom ale byli, kdyby to opět nedoprovázel totální komunikační chaos a nelogičnosti,” sdělil Novinkám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Poněkud mě zaráží to, co provází činnost vlády v koronakrizi od samého počátku: opět ministr zdravotnictví zveřejnil nějaké své ,představy´, na to reagovali opět různě experti, a pak vláda schválila zase něco trochu jiného,” popsal opakující se scénář předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Měl by opustit politiku raketovou rychlostí, Česko není na prodej, cupuje Hamáčka opozice

Domácí

Podle šéfa ODS Petra Fialy vláda po celou dobu pandemie postupuje zmateně. „Tento chaos bohužel trvá i při návratu do normálního života. Na zmatená a nekompetentní vládní rozhodnutí bohužel už řada lidí doplatila,” uvedl.

Jurečka: Boršus a chaos 

Kolega z koalice Spolu Marian Jurečka (KDU-ČSL) vládní postup označil za „boršus a chaos”. „Srozumitelná v podání této vlády opatření nejsou. Je to mnoho změn v krátkém čase, ve kterých se lidé absolutně nemohou vyznat! Co lidem i mně nejvíce vadí, je pomalý návrat dětí do škol,” sdělil Novinkám.

„Logiku už lze ve vládním rozvolnění hledat jen těžko. Vláda nejdřív vždy velkolepě oznámí nový systém rozvolnění a po týdnu už jedná úplně jinak. To je ale důvod, proč jsme nejhorší země na světě,” přidala se šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na 17. května se plánuje velké rozvolnění

Domácí

Chaotická jsou opatření i podle předsedy SPD Tomia Okamury. „Je potřeba vrátit všechny studenty do škol, a to bez podmínek a výjimek,” napsal Novinkám v SMS. Otevřít by se podle něj měly také restaurace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám