Hlavní obsah

Blatný o strategii a kontroverzích kolem přednostního očkování. TK po jednání vlády

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu odpoledne projednával očkovací strategii proti koronaviru v České republice. Po jednání před novináře předstoupil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Novinky brífink nabízejí živě.

Blatný o strategii a kontroverzích kolem přednostního očkování. TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

V Česku se očkuje od konce prosince. Mezi prvními mají dostat vakcínu senioři v domovech pro seniory, zdravotníci a příslušný personál, objevují se ale i případy, kdy se dostala i k jiným skupinám.

Blatný na tiskové konferenci uvedl, že si předvolá šéfa Státního zdravotního ústavu, kde mělo podle serveru SeznamZprávy docházet k očkování pracovníků i jejich příbuzných.

Změny v prioritách nebudou tolerovány. Blatný si kvůli očkování v SZÚ předvolá ředitele

Koronavirus

Od 15. ledna budou mít možnost přihlásit se k očkování lidé starší 80 let. Masová vakcinace by se měla rozjet na přelomu března a dubna.

Očkovat by se mělo postupně vakcínami od firem Pfizer/BionNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac či Johnson První dvě zmíněné společnosti do Česka již očkovací látky dodávají.

Vakcínu na zdravotním ústavu dostali i úředníci

Koronavirus

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo k 6. lednu naočkováno 19 918 Čechů. Premiér Babiš tvrdí, že vakcínu už mohlo dostat až 75 tisíc lidí, z resortu zdravotnictví to však potvrdit nelze - ministerstvo průběžně aktuální data zveřejňovat nechce s tím, že tak bude činit jen jednou za týden.

V Evropě jsou v očkování na špičce Velká Británie a Dánsko. Britové, kteří masivní očkování spustili v prosinci, mají naočkované čtyři lidi ze sta. U Česka to podle dat k 6. k lednu vychází na 0,2 člověka na 100.

Babiš: Naočkováno bylo až 75 tisíc lidí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám