Hlavní obsah

Vláda chce znovu o měsíc prodloužit nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli koronaviru o dalších 30 dní. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády o tom informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Pokud vláda získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

„Vláda odsouhlasila žádost Sněmovně o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů. Jakkoli se situace zlepšuje, tak to není rozhodně nic, co bychom mohli slavit. Přes šest tisíc hospitalizovaných představuje riziko pro náš zdravotnický systém,” sdělil Hamáček.

Podle něj je tak nutné dále pokračovat ve stávajících protiepidemických opatření. „Ještě nějakou dobu bude potřeba zůstat ve stupni číslo pět, který vyžaduje nouzový stav,” dodal.

Zítra se otevřou papírnictví a dětské obchody

Koronavirus

Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 22. ledna. O návrhu menšinové vlády ANO a ČSSD bude Sněmovna jednat zřejmě ve čtvrtek 20. ledna.

Poslanci pak při podzimní vlně epidemie dostali od vlády už čtyři žádosti o prodloužení stavu, který umožňuje vymáhat opatření proti šíření nemoci.

Tisková konference po jednání vlády

Koronavirus

Koncem října souhlasila Sněmovna s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů, potom na návrh komunistů ještě o 11 dnů. Před vánočními svátky pak souhlasila s dalším prodloužením o 30 dnů. Kabinet žádal pokaždé celý měsíc.

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější trvá už víc než sto dnů. Váže se na něj většina vládních protikoronavirových opatření. Lze díky němu také nasadit například vojáky pro pomoc ve zdravotnictví a v domovech pro seniory.

Výběr článků

Načítám