Hlavní obsah

Vídeňští bruslaři jako psi: jejich rozestupy bude hlídat povinný alarm na krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Kvůli šíření koronaviru musí letos bruslaři na největším venkovním kluzišti v centru Vídně dodržovat patřičné rozestupy. Hlídat je přitom bude zvláštní zařízení, které spustí alarm, kdykoli se dva lidé z různých domácností přiblíží na méně než dva metry. Nosit jej budou bruslaři povinně na krku, informovala agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Část Eistraumu, největšího venkovního kluziště v centru Vídně

Článek

Na největší venkovní kluziště, které se na závěr roku už více než čtvrtstoletí rozkládá před radnicí rakouské metropole, mohou zájemci vyrazit navzdory pandemii i letos. Kromě bruslí ovšem tentokrát dostanou u vstupu i malou krabičku, kterou si budou muset zavěsit kolem krku.

Koronavirové kontroly zablokovaly přechod do Rakouska

Koronavirus

Takzvaný Community Distance Marker (CDM) upozorní své nositele, pokud se přiblíží na vzdálenost menší dvou metrů k jiné osobě, která s ním nežije ve stejné domácnosti. Zařízení začne pípat, svítit a vibrovat. Rodiny se budou moci zaregistrovat jako skupiny, aby se vyhnuly nepřetržitému alarmu.

Pokud někdo bude na kluzišti déle než 7,5 minuty v kontaktu s cizí osobou, která nebude vzdálena méně než dva metry, zařízení to zaregistruje. Data pak propojí se jménem a telefonním číslem, která budou muset všichni návštěvníci zanechat na pokladně. Následně se budou moci tyto údaje podle vídeňského starosty Michaela Ludwiga použít při trasování případných nakažených. „CDM slouží výhradně k měření vzdáleností, sledování neumožňuje,” zdůraznili organizátoři.

Na kluzišti o rozloze 8300 metrů čtverečních, které se otevře na Štědrý den, budou platit i další hygienická opatření proti šíření koronaviru. Maximální počet bruslařů je například letos omezený na polovinu běžné kapacity, tedy na 1200. Roušky se ale na kluzišti nebudou muset nosit.

Reklama

Výběr článků

Načítám