Hlavní obsah

Ve střevech je koronavirus i měsíce po uzdravení, zjistili v Rusku

Právo, Novinky, ave, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus způsobující onemocnění covid-19 se objevuje ve střevech pacientů, kteří prodělali onemocnění, i několik měsíců po jejich uzdravení, oznámili ruští vědci.

Foto: Social Media/Nexu Science Communication, Reuters

Počítačová animace koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Ilustrační foto

Článek

To může být příčinou, proč výsledky testů u některých lidí ukazují na přítomnost lgM protilátek dlouho poté, co již nejsou infekční, uvedla Natalja Pšeničnaja z institutu epidemiologie ruského Rospotrebnadzoru.

Dopad koronaviru na tělo se aktivně studuje. Bylo zjištěno, že dokonce několik měsíců po prodělání onemocnění covid-19, byla detekována RNA viru SARS-CoV-2 stejně jako protein viru, na který může reagovat imunitní systém. Během této doby není už člověk nakažlivý, ale tato zjištění mohou vysvětlit dlouhodobý nález protilátek IgM proti koronaviru u některých pacientů, kteří prodělali covid-19.

Nový Sputnik proti deltě je prý hotov, účinnost neznámá

Evropa

Denní počet nových nákaz v Rusku se stále pohybuje kolem 20 tisíc, úmrtí za 24 hodin je kolem osmi set. V neděli bylo odhaleno 18 325 nových případů, což je ale nejméně od 23. července. Zemřelo dalších 792 nakažených.

Testy v zemi potvrdily nákazu už u 6 901 152 osob, z nichž 182 429 zemřelo. Do počtu obětí nejsou započteni lidé, kteří umřeli na covid, ale ten neodhalily testy před smrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám