Hlavní obsah

Válek: Povinné očkování není řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Budoucí vláda nehodlá zavádět plošné povinné očkování, jak to zvažuje končící kabinet. Ve středu to na tiskové konferenci řekl kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Válek: Povinné očkování není řešeníVideo: ČTK

 
Článek

„Povinné očkování není řešení, je to selhání systému a rozděluje společnost,“ uvedl Válek. Pokud však bude konkrétní profesní skupina (například zdravotníci) povinné očkování požadovat, měl by to stát podle Válka podpořit.

„Povinné (plošné) očkování má ale řadu odborných a legislativních úskalí,“ dodal.

Vláda zvažuje povinné očkování pro seniory a vybrané profese

Domácí

Povinné očkování v posledních dnech řeší i končící kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO). Rada vlády pro zdravotní rizika už podpořila, aby se museli očkovat lidé starší 60 let.

Povinnost by se mohla týkat také zdravotníků či pracovníků integrovaného záchranného systému a osob pracujících v sociálních službách.

S covidem se musíme naučit žít

Nastupující vláda však apeluje na osobní zodpovědnost. „Musíme se s koronavirem naučit žít jako společnost a stát. Je to věc každého jednotlivce, není to jen odpovědnost státu,“ uvedl šéf ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase nabádala, aby lidé dodržovali tři základní principy proticovidových opatření: „Nosme respirátory v uzavřených prostorech. Nechte se testovat a nechte se očkovat. Zkuste si vzpomenout na naše děti, které to odnášejí za nás všechny,“ uvedla.

Testovat po kontaktu by se měli i očkovaní, míní nastupující vláda

Koronavirus

Nová vláda současně chce, aby jako uznávání bezinfekčnosti ve veřejném prostoru byly uznávány PCR testy. Ve hře je i zohledňování protilátek. Testovat by se pak nově mohli bezplatně také lidé, kteří jsou naočkovaní, nemají třetí dávku a byli v rizikovém kontaktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám