Hlavní obsah

Vakcinologové: Čtvrtá dávka proti covidu plošně? Ne!

Počty nakažených koronavirem rostou, ukazuje statistika ministerstva zdravotnictví. Plošné očkování čtvrtou dávku vakcíny však předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek ani přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3.lékařské fakulty UK Marek Petráš nedoporučují. Počkat by si měli lidé na novou upravenou očkovací látku. Posilující dávku „staré“ vakcíny by měli dostat případně jen ohrožené skupiny obyvatel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Plošně ne, dokud nebude k dispozici upravená vícesložková varianta vakcíny na různé varianty koronaviru SARS-CoV-2,“ odpověděl Novinkám předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Od 18. července se přitom mohou lidé nad 18 let o čtvrtou dávku očkování přihlásit. Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) a Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučily 11. července čtvrtou dávku vakcíny proti covid-19 všem starším 60 let a rizikovým skupinám.

Čtvrtou dávku očkování dostalo zatím 4564 lidí

Koronavirus

Podobné doporučení vydala Česká vakcinologická společnost už 16. června. Doporučuje to všem osobám ve věku 60 a více let, pacientům se závažným imunokompromitujícím stavem ve věku 12 a více let, klientům v zařízeních sociální péče a osobám o ně pečujícím, zdravotnickým pracovníkům v přímé zdravotní péči o pacienty se závažným imunokompromitujícím stavem.

„Druhou posilovací dávku doporučujeme aplikovat s odstupem ≥ (větším či rovným) 4 měsíců po první posilující dávce vakcíny. U pacientů se závažným imunodeficitem nebo imunosupresivním stavem doporučujeme aplikaci druhé posilovací dávky za ≥ 4 měsíce po první posilující dávce vakcíny,“ uvádí vakcinologové v doporučení pro lékaře.

Kdo nemá, měl by si podle Chlíbka doplnit třetí dávku očkování proti covidu. „Rozhodně ano, a to co nejdříve! Všem od 5 let věku,“ sdělil Novinkám.

Účinnost staré vakcíny je omezená

Vakcinolog a přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3.lékařské fakulty Univezity Karlovy Marek Petráš už na konci června upozornil, že účinnost dalších dávek vakcín nepřekročí dva měsíce. „To, co jsem vám psal, můžu stále potvrdit, a to na základě dalších nových studií,“ sdělil nyní Novinkám.

Začalo očkování čtvrtou dávkou. Fronty byly jen v Praze, v regionech je zájem výrazně nižší

Domácí

Očkovat by se proto podle něj měli jen ti, kteří jsou ve zvýšeném riziku. „To jsou zpravidla jedinci s omezenou funkcí imunitního systému, a to jakéhokoli původu, ať už vrozeného, nebo získaného,“ uvedl Petráš.

„Rozhodně nelze očekávat, že očkování třetí nebo čtvrtou dávkou původních vakcín zajistí obecné populaci odpovídající ochranu. Na to je třeba vyčkat u aktualizovaných vakcín,“ dodal.

Omikron a jeho subvarianty, které nyní dominují, dokážou obejít stávající očkování i ochranu po prodělání nemoci. Dosud očkované vakcíny jsou totiž založené na původním kmeni SARS-CoV-2 a nejsou schopny zajistit odpovídající ochranu před novými mutacemi.

Podle Chlíbka má však očkování stále smysl. „Vždy existuje alespoň částečná zkřížená reaktivita daná podobnosti některých součástí subvariant viru. Pokud dojde k tomu, že některá varianta viru může obejít očkování, pak nemusí zabránit vzniku nemoci, ale určitě zmírní závažnost průběhu a očkovaný má tak větší šanci, že nemoc bez následku prodělá a přežije,“ napsal Novinkám.

Jak už Novinky na konci června informovaly, riziko vážného průběhu covidu se s příchodem omikronu a jeho subvariant podle odborníků velmi snížilo, na nemoc také existuje účinná léčba.

Strach z vlny covidu? Riziko se rapidně snížilo a existuje účinná léčba, uklidňují odborníci

Koronavirus

Návrat roušek u lékaře?

Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách informuje, že k 22. červenci bylo v ČR 138 nakažených na sto tisíc obyvatel, hospitalizovaných je k neděli 24. července 820 lidí.

K vývoji vydala stanovisko i hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. „S ohledem na zkušenosti z dosavadního průběhu pandemie a s přihlédnutím k hodnocení rizika šíření SARS-CoV-2 včetně jeho variant, považuje sekce hlavního hygienika ČR za přínosné, aby místně příslušné orgány ochrany veřejného zdraví oslovily poskytovatele ambulantní zdravotní péče ve smyslu doporučení k zavedení používání ochranných prostředků dýchacích cest u svých pacientů,“ uvádí stanovisko.

„Stejné doporučení považuje hlavní hygienička ČR za vhodné cestou místně příslušných orgánů ochrany veřejného zdraví adresovat také poskytovatelům lůžkové zdravotní péče a poskytovatelům sociálních služeb, a to minimálně u osob navštěvujících hospitalizované pacienty, resp. klienty zařízení,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám