Hlavní obsah

Vakcína AstraZeneca je účinnější s delší dobou mezi dávkami

Londýn

Vakcína proti covidu-19 od britsko-švédského výrobce AstraZeneca je účinnější, když se druhá dávka aplikuje v delším, zhruba tříměsíčním časovém intervalu od první dávky. Potvrzuje to vědecká studie, kterou zveřejnil odborný magazín The Lancet. Původně se doporučoval kratší než šestitýdenní rozestup mezi dvěma dávkami očkování.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vakcínou od AstraZeneca začala jako první očkovat Británie a britské úřady se rozhodly interval mezi injekcemi prodloužit kvůli vládní strategii, podle níž mělo co největší množství lidí rychle dostat alespoň jednu dávku. Vědci nyní potvrdili, že tato strategie účinnost očkování nijak neohrozila a naopak ji zvýšila.

AstraZeneca nemá právo upřednostňovat Británii, smlouvy jsou si podobné, píše CNN

Evropa

Podle studie vakcína tři měsíce po aplikaci první dávky dokázala zabránit 76 procentům příznakových onemocnění covidem-19. Až na 81 procent se účinnost zvýšila v případě, že rozestup mezi dávkami byl 12 týdnů. Při kratším než šestitýdenním intervalu byla účinnost nižší - asi 55procentní.

Podle agentury Reuters mohou být zjištění vědců dobrou zprávou ve chvíli, kdy se země potýkají s nakažlivějšími mutacemi koronaviru. Budou mít totiž více času na to, aby naočkovaly větší množství lidí první dávkou vakcíny, a zpomalily tak šíření nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám