Hlavní obsah

V USA v červnu zemřelo přes 10 tisíc lidí nakažených covidem, z toho 99 procent neočkovaných

Novinky, drk
Washington

Více než 99 procent lidí, kteří v červnu ve Spojených státech zemřeli s nákazou covid-19, nebylo očkováno. O víkendu to oznámil hlavní imunolog americké vlády Anthony Fauci. Podle něj šlo úmrtím předejít.

Foto: Reuters

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci

Článek

„Když se podíváte na počet úmrtí, tak asi 99,2 procenta z nich je neočkovaných. Asi 0,8 procenta je naočkovaných. Žádná vakcína není dokonalá. Ale když se bavíme o tom, jak se vyvarovat hospitalizaci a smrti, pak je opravdu smutné a tragické, že většině z nich bylo možné předejít,” řekl Fauci ve vysílání stanice NBC.

„Vzhledem k odlišnosti vakcín a různým typům reakcím na ně tu samozřejmě stále budou lidé, kteří budou navzdory očkování umírat nebo budou muset být v nemocnici. Ale drtivá většina lidí, kteří se dostanou do problémů, nejsou očkováni,” zdůraznil imunolog, který už od roku 1984 řídí Národní ústav pro alergie a infekční nemoci.

„Podvádělo se všude.” Na diskotéce v Nizozemsku bylo 180 nakažených s certifikáty

Koronavirus

Podle dat ze Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo za červen v USA 10 484 lidí. Z toho 99,2 procenta nenaočkovaných zemřelých, které Fauci zmiňuje, tedy v absolutních číslech představuje zhruba 10 400 lidí.

Americká administrativa si jako cíl stanovila naočkovat alespoň 70 procent dospělých Američanů do 4. července, kdy země slavila Den nezávislosti. To se nakonec nepodařilo.

Na přelidněných místech noste roušky, vyzval

V tuto chvíli je v USA naočkováno alespoň jednou dávkou 67,1 procenta dospělé populace. Přes 47 procent už má obě dávky.

Fauci doporučil, aby lidé, kteří už očkování podstoupili, i nadále nosili roušky tam, kde se zrovna nachází hodně lidí.

Lucemburský premiér je ve vážném stavu v nemocnici s covidem-19

Koronavirus

„Když se nacházím v oblasti, kde je značná míra virové cirkulace, možná bych si radši byl jistý, že jsem udělal vše pro to, abych byl dostatečně ochráněn – i přesto, že jsou vakcíny vysoce účinné,” vysvětlil zkušený imunolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám