Hlavní obsah

„Podvádělo se všude.” Na diskotéce v Nizozemsku bylo 180 nakažených s certifikáty

Novinky, drk
Enschede

Nejméně 180 lidí se na konci června nakazilo na diskotéce v nizozemském městě Enschede. Celkem se akce účastnilo 650 lidí, úřady proto čekají, že počty nakažených ještě porostou. Zarážející přitom je, že se všichni účastníci museli při vchodu prokázat negativním testem, nebo potvrzením o očkování. Jeden z návštěvníků místním médiím přiznal, že lidé s doklady podváděli a sdíleli si je mezi sebou.

Ilustrační foto

Článek

Párty v nočním klubu byla jedna z prvních kulturních akcí za posledních 15 měsíců a konala se v den, kdy nizozemská vláda zrušila většinu svých zbývajících opatření proti šíření koronaviru.

Nizozemsko umožňuje konání kulturních a společenských akcí pod podmínkou, že všichni účastníci doloží svou bezinfekčnost. Roušky ani sociální rozestupy nebyly povinné.

Nejnovější zprávy ale naznačují, že bude tamní ministerstvo zdravotnictví muset přijít s důkladnějším systémem, který znemožní lidem s potvrzeními manipulovat.

„Vyšetřování ohledně zdroje nákazy a jeho kontaktů je v plném proudu. Pokusíme se co nejdříve získat ucelený obraz toho, co se stalo,” uvedla v prohlášení služba veřejného zdraví v regionu Twente. Zároveň vyzvala všechny, kteří se akce účastnili, aby se izolovali a podstoupili test.

Podvádělo se všude, popsal mladík

Diskotéky se účastnil i 20letý Tim Boxem. Devíti z jeho 18 kamarádů, se kterými na akci dorazil, vyšel pozitivní test.

Prázdninové ráje se chystají na deltu. A zpřísňují podmínky

Zahraniční

Naznačil, že je velmi pravděpodobné, že účastníci diskotéky své covidové certifikáty falšovali, ať už úpravou, nebo vzájemným sdílením. „Podvádělo se úplně všude,” řekl.

Zástupce nočního klubu k tomu uvedl, že organizátoři udělali „vše, co bylo v jejich silách, aby byli návštěvníci v bezpečí”. Postěžoval si ale na to, že pro vstup do baru stačil negativní test ne starší než 40 hodin.

Pfizer není tak účinný proti nákaze deltou, zjistili v Izraeli. Plánují třetí dávku

Koronavirus

„To znamená, že když se někdo nechá otestovat v pátek odpoledne, pak odejde na fotbalový trénink a dá si pivo s kamarády, tak k nám přijde s 33 kontakty navíc,” řekl.

Další problém je, že některá očkovací centra vydala lidem, kteří dostali jednodávkovou vakcínu Janssen, certifikát už v den očkování. Farmaceutická společnost Johnson & Johnson, která tuto vakcínu vyrábí, přitom jasně uvedla, že ochrana začne působit až po dvou týdnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám