Hlavní obsah

V Rusku spustili očkování obyvatel proti covidu. O Sputnik je zájem, výroba nestíhá

Novinky, ČTK, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku bylo v sobotu zahájeno očkování obyvatel proti covidu-19. Jen v samotné Moskvě se během pěti hodin na očkování zaregistrovaly tisíce lidí. Jako první mají na ruskou vakcínu Sputnik V nárok zdravotníci, sociální pracovníci a zaměstnanci ve školství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Moskvě zahájili očkování proti covidu-19Video: Reuters

 
Článek

Podle moskevského starosty Sergeje Sobjanina se na očkování přihlásilo během prvních hodin asi 5000 lidí. Občané 13milionového města, kteří vykonávají zmíněné profese a jsou ve věku od 18 do 60 let, mají možnost se registrovat online. Následně jim je k dispozici jedno z 70 očkovacích míst.

Vyloučeni z očkování jsou pacienti s určitými chronickými nemocemi, těhotné ženy a ti, kdo v uplynulých dvou týdnech měli nějaké respirační onemocnění.

Vakcína Sputnik V se podává ve dvou dávkách, nicméně portál Meduza v pátek informoval, že farmaceutické firmy zatím stíhají vyrábět jen tu první. Mezi oběma dávkami má být třítýdenní rozestup.

Vývojáři vakcíny Sputnik V, která byla zaregistrována teprve v srpnu a stále probíhá její testování, tvrdí, že vakcína má 95procentní účinnost a nemá podle nich způsobovat žádné závažné vedlejší účinky. Do konce roku by měly být vyrobeny zhruba dva miliony dávek.

Ruskou vakcínu Sputnik V by mohli vyrábět i Maďaři

Evropa

Rusko kromě Sputniku V už schválilo také vakcínu ze sibiřského střediska Vektor, která se nazývá EpiVakKorona.

Agentura Reuters připomíná, že někteří vědci mají výhrady k tomu, s jakou rychlostí ruské úřady postupovaly, když přípravky schválily, aniž by za sebou měly kompletní testy ohledně bezpečnosti a účinnosti.

V Rusku v pátek přibylo 28 782 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku pandemie. V souvislosti s nákazou zemřelo v zemi už téměř 43 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám