Hlavní obsah

V Opavě řeší nárůst počtu pacientů s koronavirem, otvírají dvě nová covidária

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Velký nárůst počtu hospitalizovaných pacientů nakažených koronavirem hlásí Slezská nemocnice v Opavě – denní přírůstek se zde v tomto týdnu pohybuje okolo 10 až 15 nových pacientů. I když část z nich není v nemocnici primárně kvůli covidu a většinou nejsou ve vážném stavu, nemocnice kvůli nim musela otevřít dvě nové covidové jednotky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Slezská nemocnice v Opavě

Článek

„Bohužel musím potvrdit vážnou situaci v naší nemocnici,“ uvedl ředitel nemocnice Karel Siebert.

V pátek dopoledne bylo v Opavě hospitalizováno 55 covidových pacientů, z toho ale jen šest ve vážném stavu vyžadujícím intenzivní péči. To je sice zcela odlišný poměr než při předchozích vlnách pandemie – navíc řada hospitalizovaných v nemocnici není primárně kvůli covidu, ale léčí se s jinými potížemi – i tak ale pacienti představují pro nemocnici zvýšenou zátěž.

Statistiky nemocnic: Covidový pacient je i ten, koho přivezli kvůli zlomené noze

Domácí

„Chci apelovat na všechny pacienty, kteří docházejí k ošetření, jejich doprovod a také na všechny zdravotníky, aby dodržovali vzájemnou ohleduplnost a trpělivost. Situace není pro nikoho jednoduchá,“ říká ředitel nemocnice Karel Siebert s tím, že v této chvíli zatím nedokáží odhadnout, jak se bude situace nadále vyvíjet.

Situaci navíc komplikuje vysoký počet zdravotníků v karanténě, aktuálně je jich přibližně 75. To má za následek okamžité zrušení plánované operativy a také zrušení provozu některých ambulancí, uzavření urologie apod.

WHO: Evropa má nejhorší za sebou

Evropa

Jak doplnila mluvčí nemocnice Monika Kunčarová, počty hospitalizovaných pacientů aktuálně stoupají ve všech krajských nemocnicích v Moravskoslezském kraji. Na nárůst počtu pozitivně testovaných lidí podle ní nárůst hospitalizací v nemocnicích reaguje se zpožděním asi dvou týdnů.

Snad je to už konec. Omikron s vážnými případy vůbec nehnul

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám