Hlavní obsah

V Japonsku vymizel virus bez jediného lock­downu. Nikdo neví proč

Právo, vpl

Počet úmrtí v souvislosti s covidem-19 v Japonsku v posledních dnech klesl na nulu. Zároveň země zaznamenává méně než jeden nový případ nákazy koronavirem na milion obyvatel, nejméně mezi ekonomicky nejsilnějšími zeměmi světa s výjimkou Číny.

Foto: Foto Reuters – Kim Kyung-Hoon/File Photo

Návštěvníci se chrání rouškami na tržišti Amejoko v japonské metropoli Tokiu.

Článek

„Odborníci si tento jev nedokážou vysvětlit, protože nedalekou Jižní Koreu, s podobnou mírou proočkovanosti, trápí i nadále rekordně vysoký počet nově nakažených,“ napsal ve čtvrtek list The Japan Times.

Zdravotníci v Německu se musí povinně očkovat, rozhodli němečtí poslanci

Koronavirus

Stovky rodičů ve čtvrtek v Soulu a dalších jihokorejských městech protestovaly proti tomu, aby se jejich děti musely prokazovat ve škole covid pasem. Od února 2022 budou muset všichni starší 12 let předkládat toto osvědčení při vstupu do veřejných prostor, včetně soukromých vzdělávacích zařízení, knihoven nebo tzv. studijních kaváren.

Virus se nemnoží?

Počet nových případů nákazy zůstává vysoký i v Singapuru. Austrálie zaznamenává opětovný výskyt po uvolnění přísných omezení pohybu. Někteří vědci přišli s hypotézou, že varianta koronaviru rozšířená v Japonsku zmutovala do formy, která zhoršila jeho schopnost se množit.

Místo půjček sází Čína v Africe na vakcíny

Koronavirus

Ituro Inoue z Národního ústavu genetiky zároveň předpokládá, že imunita vůči variantě delta chrání Japonce i před jinými mutacemi. „Ale nejsem si stoprocentně jistý,“ přiznává.

Japonsko během pandemie ani jednou nezavedlo lock­down, ale dokud nemělo k dispozici vakcíny, zavedlo některá omezení a zpřísnilo hraniční režim.

„Nošení roušek na obličeji a osobní hygiena jsou stále stejně důležité,“ upozornil Kazuaki Džindai z univerzity Tóhoku v Sendai.

Jen sezonní výkyv, soudí někteří vědci

Odborníci dále spekulují, že situace v Japonsku může být také důsledkem pozdního zahájení očkovací kampaně, a tedy přetrvávajícího silného účinku vakcín. Jiní poukazují na sezonní výkyvy, kdy se situace zhoršuje a zlepšuje ve dvouměsíčních intervalech.

Před omikronem ochrání čtvrtá dávka, tvrdí šéf Pfizeru

Koronavirus

Premiér Fumio Kišida však podle listu Asahi šimbun neponechává nic náhodě a minulý týden nařídil uzavření hranic, aby Japonsko ochránil před variantou omikron. V Japonsku byl virus dosud zjištěn u čtyř lidí.

Tokio: jen 17 nákaz
Případy od počátku pandemie: 1 728 237
Úmrtí celkem: 18 369
Nové nákazy v Tokiu (30 mil. obyvatel s předměstími) ve středu: 17

Reklama

Výběr článků

Načítám