Hlavní obsah

USA se opět otevřou od listopadu, podmínkou je očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Naočkovaní občané EU a Velké Británie mohou od listopadu opět do Spojených států amerických. Administrativa prezidenta Joea Bidena by toto rozhodnutí měla oficiálně oznámit v pondělí, informoval list Financial Times. Pokud se tak stane, zákaz cestování do USA skončí po 18 měsících.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hranice nechal zavřít loni v březnu kvůli pandemii koronaviru tehdejší prezident Donald Trump. Navzdory tomu, že se situace s nákazou koronavirem v Evropě proti Spojeným státům výrazně zlepšila, Evropané ze schengenského prostoru se do USA nemohli dostat.

Cestující budou muset před nástupem do letadel v USA předložit doklad o úplném očkování, píše server usatoday.com. Do tří dnů po příjezdu bude muset návštěvník na test. Bude vyžadováno pečlivé trasování a uvádění kontaktů.

Trump zrušil zákaz cestování z EU včetně ČR do USA, Biden by ho chtěl zachovat

Evropa

Zatím není jasné, které vakcíny budou Spojené státy uznávat, tedy zda všechny plošně, nebo pouze ty, které schválily americké úřady.

USA patří k nejpomaleji se otevírajícím zemím. Zatímco Kanada začátkem srpna otevřela své pozemní hranice americkým turistům, USA ve stejné době oznámily, že její pozemní hranice zůstanou pro turisty uzavřeny. A přestože evropské země na počátku léta zmírnily cestovní omezení pro americké turisty, USA zůstaly pro evropské turisty uzavřené.

Biden obnoví zákaz cestování do USA ze Schengenu

Koronavirus

Dosud platí, že do USA nemůže cestovat nikdo, kdo se v posledních 14 dnech zdržoval na území států schengenského prostoru, Velké Británie, Irska, Brazílie, ČLR, Íránu, Jihoafrické republiky a Indie. Podstatný není formální pobytový status, nýbrž reálný fyzický pobyt. Opatření platí i pro pobyt v tranzitním prostoru mezinárodního letiště na území některého z uvedených států. I ten je považován za fyzický pobyt na území daného cizího státu.

Obdobně nelze do USA cestovat, pokud zde budete pouze přestupovat na jiný letecký spoj a neopustíte tranzitní prostor letiště na území USA.

Schengenský prostor tvoří tyto státy:
Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám