Hlavní obsah

USA schválí použití vakcíny od Moderny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech se po povolení nouzového použití vakcíny od Pfizeru a BioNTech připravuje i schválení další vakcíny proti covidu-19, tentokrát od společnosti Moderna. Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) považuje látku za bezproblémovou. Tato vakcína navíc nemusí být skladována v extrémně nízkých teplotách.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

FDA v úterý zveřejnil zprávu o testování tohoto přípravku a potvrdil hodnocení, že se celková účinnost pohybuje okolo 94,1 procent.

V dokumentu stojí, že úřad neshledal „žádné specifické obavy ohledně bezpečnosti”. Jako potenciální vedlejší účinky uvádí bolest hlavy a bolest svalů. Při testování byly ale spíše vzácné a nejsou uváděny jako nebezpečné.

Moderna požádá o mimořádné schválení své vakcíny v USA i Evropské unii

Koronavirus

Podle informací deníku New York Times (NYT) hodlá FDA udělit povolení pro použití už v pátek. „Rozhodnutí by přineslo milionům Američanů přístup k druhé koronavirové vakcíně, a to možná už od pondělí,” píše deník.

Podobná, ale v něčem jiná

V pondělí v USA začalo očkování zdravotníků vakcínou vyvinutou ve spolupráci Pfizeru a BioNTech. Stejnou látku už od minulého týdne využívají ve Spojeném království.

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Koronavirus

Obě zmíněné vakcíny jsou takzvané „mRNA vakcíny”. K jejich vyvinutí nebyl použit koronavirus, což znamená, že očkováním se pacient nemůže nakazit. Místo toho obsahuje část genetického kódu, který imunitní systém naučí rozpoznávat spike protein na povrchu viru.

Ulevilo se mi. Vím, že máme před sebou dlouhou cestu, ale teď už vidím světlo na konci tunelu.
LaShawn Scottová, zdravotní sestra

Látka společnosti Moderna má oproti přípravku Pfizeru výhodu v tom, že ke skladování stačí teplota -20 stupňů Celsia, a bude proto jednoduší ji distribuovat až k samotným pacientům. Vakcína od Pfizeru vyžaduje skladování při teplotách kolem -80 stupňů. Takové podmínky mají často k dispozici jen velké nemocnice.

I vakcína Moderny by se pro maximální ochranu podávala ve dvou dávkách, přičemž druhé očkování se má provádět čtyři týdny po prvním.

Přidejte se k odboji. Takto chtějí Britové vakcínou porazit koronavirus

Koronavirus

„Ulevilo se mi, vím, že máme před sebou dlouhou cestu, ale teď už vidím světlo na konci tunelu,” řekla stanici CBS zdravotní sestra LaShawn Scottová z Louisville, která se již nechala naočkovat. „Zachraňuju tím životy,” dodala.

4 z 10 Američanů by bralo očkování hned

Zdaleka ne všichni Američané její pocit sdílí. Z nového průzkumu společnosti pro stanici ABC vyplývá, že 40 procent respondentů plánuje proceduru absolvovat, jakmile to bude možné. Zhruba 44 procent uvedlo, že s vakcinací pár týdnů či měsíců počká.

Asi 15 procent lidí se nechce naočkovat nikdy. Odlišné názory na očkování reflektují také stranické preference. Očkování odmítá čtyřikrát více republikánů než demokratů.

Drtivá většina občanů (91 procent) ale souhlasí, že by prioritně měli vakcínu dostat zdravotníci a záchranáři (87 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám