Hlavní obsah

Úřady během pandemie. Kratší úřední hodiny, prodloužené řidičáky a psaní datovou schránkou zdarma

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru zasáhla výrazně i státní správu. Vládní opatření stanovila mnoho změn v komunikaci s úřady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřední hodiny

V souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem vláda přijala opatření, která omezila otevírací dobu úřadů na dva dny v týdnu a na 5 hodin v daném dni. Existují i výjimky, dobu úředních hodin lze upravit, pokud by omezení ohrozilo činnost úřadu nebo ohrozilo práva veřejnosti. V jiné časy rovněž lze přijít, pokud vám byl předem potvrzen jiný termín k dostavení se na úřad.

Ačkoliv je možné ve stanovených časech jít na úřad osobně, upřednostňuje se písemný, elektronický či telefonický kontakt. Úřad přijímá dokumenty pouze přes podatelnu, pokud ji má zřízenou. Vhodnější však je elektronická komunikace. Je-li nezbytné, abyste šli osobně na úřad, rezervujte si předem schůzku, tím se vyhnete čekání a pomůžete, aby se na něm neshlukovalo mnoho osob.

Datová schránka

Nejjednodušší elektronický kontakt s úřady je skrz datovou schránku. O její zřízení lze žádat na poště v Czech POINTu nebo online, pokud máte občanský průkaz vydaný 1. 7. 2018 či později, aplikaci eObčanka a čtečku čipových karet.

Posílání zpráv z datových schránek je opět bezplatné

Internet a PC

Poštovní datové zprávy, které mají platnost doporučeného dopisu, jsou až do konce nouzového stavu bezplatné.

Výměny dokladů

Pokud vám v době nouzového stavu vypršela platnost řidičského průkazu či průkazu profesní způsobilosti řidiče, nemusíte si jej měnit. Stále se považuje za platný, resp. nebudete postihováni za používání takového dokladu. Toto opatření Ministerstvo dopravy vyhlásilo na dobu trvání nouzového stavu.

Platnost ostatních průkazů si musíte prodloužit i za nouzového stavu. Po předchozí telefonické nebo e-mailové domluvě vám ale daný úřad umožní vyřídit si výměnu dokladu osobně.

Notáři, exekutoři, advokáti

Žádný obecný zákaz poskytování služeb se na ně nevztahuje, jejich služby lze po dohodě s nimi i nadále využívat, pokud sami nestanoví jinak. Raději si předem ověřte, jak svou práci vykonávají.

Technická propadlá v létě ještě nevadí, ta včerejší vás ale paradoxně může přijít draho

AutoMoto

Stanice technické kontroly

STK zůstávají v provozu, lze se na technickou kontrolu dále objednávat. Jízda bez platné STK je trestána i za nouzového stavu.

Výběr článků

Načítám