Hlavní obsah

Úmrtí s covidem ve světě nyní ubývá

Po měsíci, kdy počet obětí koronaviru ve světě stagnoval, klesl počet úmrtí minulý týden ve srovnání s tím předchozím o devět procent. Stabilizovalo se také množství nových nákaz.

Foto: Novinky

Pozitivní test na covid

Článek

Minulý týden zemřelo s covidem přes čtrnáct tisíc lidí, oznámila ve středu Světo­vá zdravotnická organizace (WHO). Obnovil se tak klesající trend patrný od května, který se ovšem během července zastavil.

Největší úbytek covidových úmrtí, o více než 70 procent, ohlásila Afrika. Evropa jich měla o patnáct a americký kontinent o deset procent méně. Vzestup počtu obětí koronaviru naopak zaregistroval Střední východ, a to téměř o pětinu (19 procent).

Minulý týden bylo ve světě hlášeno bezmála sedm milionů nových nákaz. Nejvíce jich přibylo v západním Pacifiku (30 procent), zatímco v Africe jich ubylo o 46 procent a na americkém kontinentě a Středním východě o více než 20 procent.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ohlásil vítězství proti covidu

Svět

Nejnovější vlna nemoci pomalu ustupuje i v USA, kde počty nových infekcí klesají od konce července. Nyní se pohybují kolem 107 tisíc za den. Jak ovšem upozornila stanice ABC News, počet obětí koronaviru zůstává i nadále vysoký. V průměru zemřou za každý den s covidem bezmála čtyři stovky Američanů, což je zhruba stejně jako na jaře. Jen za posledních sedm dní zemřelo v USA bezmála 2700 lidí a od začátku roku si virus vyžádal na 205 tisíc obětí.

Čína, kterou západní média opakovaně kritizují kvůli její strategii nulového covidu, naopak za středu zaznamenala ani ne dva tisíce případů lokálního přenosu infekce. Nová úmrtí s koronavirem zde nejsou hlášena od začátku června. Nejméně 18 čínských měst či jejich částí je ale nyní pod nějakým druhem uzávěry. Omezení platí např. i v oblíbených turistických destinacích jako v Tibetu či na ostrově Chaj-nan, kde už v neděli uvázlo přes 80 tisíc turistů v přímořském letovisku San-ja.

Hongkongské úřady se naopak rozhodly zkrátit nynější, sedmidenní karanténu pro lidi přijíždějící z ciziny na tři dny.

Zvítězili jsme, oznámil Kim

Vítězství v boji proti koronaviru včera ohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Nařídil zároveň, aby byla zrušena nejpřísnější protiepidemická opatření, která byla zavedena v květnu. I přesto však musí země „udržet ocelově pevnou protiepidemickou bariéru a pokračovat v protiepidemické aktivitě až do konce globální zdravotní krize“, zdůraznil diktátor.

Jeho sestra uvedla, že Kim sám se potýkal s horečkami, čímž poprvé naznačila, že nemoc prodělal. O současném zdravotním stavu svého bratra neinformovala, přičetla ale rozšíření nákazy v KLDR letákům z Jižní Koreje, které pohrozila „smrtící odvetou“.

Covid v Česku prodělaly už čtyři miliony lidí

Koronavirus

Severní Korea, zřejmě i kvůli nedostatku testů, nesdělila, kolik případů covidu-19 se v zemi potvrdilo. Místo toho denně hlásila počty pacientů s horečkou, kterých bylo celkem asi 4,77 milionu. Od 29. července ale tato země s 26 miliony obyvatel žádný nový případ nehlásila. WHO tvrzení KLDR o ustupující nákaze zpochybnila a v červnu uvedla, že se epidemická situace v zemi pravděpodobně spíše zhoršuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám