Hlavní obsah

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Lubomír Popovič, Novinky, Lubomír Popovič

Očkování proti covidu-19 nechrání navždy – postupně dochází u očkovaných k poklesu účinnosti. Tomu má zabránit posilovací dávka (tzv. booster), která se podává jako třetí dávka po očkování dokončeném vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna) a Vaxzevria (AstraZeneca) a jako druhá dávka po aplikaci látky Janssen (Johnson&Johnson).

Foto: Profimedia.cz

Posilovací dávka očkování proti koronaviru se primárně doporučuje ohrožené skupině občanů.

Článek

Termín přeočkování: Kdy je čas na posilovací dávku

Lhůta pro posilující dávku očkování proti nemoci covid-19 se od 4. ledna pro všechny lidi v Česku starší 18 let zkrátí na pět měsíců od podání druhé dávky. Dosud byla posilovací dávka umožněna až po šesti měsících.

Již od 27. prosince mohou dostat posilující dávku po 5 měsících osoby starší 30 let.

Platnost očkovacích certifikátů

Bez posilující dávky se platnost očkovacích certifikátů od 1. ledna 2022 zkrátí na 9 měsíců. Po očkování posilující dávkou však jeho platnost není v tuto chvíli omezena a lze jej znovu používat bez omezení.

Očkovací certifikát základního schématu je platný 14 dnů po 1. dávce u jednodávkové vakcíny (Janssen), nebo po 2. dávce u ostatních vakcín. Poté je nutné jít na posilovací dávku, aby očkovací certifikát platil i nadále.

Odborníci: Třetí dávku ne hned po covidu

Domácí

Kdo se smí nechat přeočkovat a čím

Aplikovat se budou mRNA vakcíny Comirnaty a Spikevax od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. O přeočkování ale mohou zažádat i ti, kdo byli v minulosti očkováni látkami firem AstraZeneca a Johnson.

Posilovací dávka se doporučuje primárně:

  • osobám s poruchami imunity,
  • lidem s chronickým onemocněním,
  • starším 60 let.

Přeočkování je dostupné i všem ostatním zájemcům, a to bez ohledu na věk, zdravotní stav či zaměstnání, podstatný je odstup šesti měsíců (od 4. ledna pěti měsíců pro všechny nad 18 let) od druhé dávky (v případě dvoudávkových vakcín).

Zájem o očkování se zvyšuje. Tvoří se fronty

Domácí

Jak se k přeočkování registrovat a kam jít

Po uplynutí šesti měsíců od poslední dávky očkování vám přijde zvací SMS nebo e-mail ve znění: CPOJ 32xx28xx22 se může registrovat na posilující dávku očkování proti Covid-19. Kontaktujte praktického lékaře nebo se registrujte na crs.mzcr.cz.

O posilovací dávku se ale lze přihlásit i bez zvací SMS od státu, po šesti měsících na ni má nárok každý plnoletý občan a zvolit může jednu ze tří možností:

  • registrace k očkování přes web ministerstva zdravotnictví,
  • domluva s praktickým lékařem a očkování u něj,
  • návštěva očkovacího místa bez nutnosti předchozí registrace.

O pomoc s registrací lze v případě potřeby požádat na bezplatné lince 1221.

Počty očkování opět rostou, mohou za to třetí dávky

Domácí

Proč se nechat očkovat posilující dávkou

Většina osob spadajících do některé z rizikových skupin byla očkována přednostně, tedy už začátkem roku 2021. To je více než před půl rokem a dá se tedy předpokládat, že u některých z nich již došlo k poklesu ochrany.

Některé studie uvádějí, že po aplikaci posilovací dávky se hladina ochranných protilátek zvýší dokonce pětkrát až jedenáctkrát více než po podání druhé dávky. Navíc k tomuto posílení imunity dojde velmi rychle, obvykle během dnů.

Posílení ochrany po očkování se jeví jako potřebné nejen u lidí z rizikových skupin, ale i u zdravotníků, pracovníků v zařízeních sociální péče a všech dalších, kdo projeví o posílení své ochrany zájem.

Třetí dávka od Pfizeru zvyšuje ochranu na 95,6 procenta, ukázala studie

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám