Hlavní obsah

Třetí dávka od Pfizeru zvyšuje ochranu na 95,6 procenta, ukázala studie

Třetí, posilující dávka vakcíny Pfizer/BioNTech zvyšuje ochranu před nákazou koronavirem na 95,6 % –⁠ a týká se to i nakažlivější varianty delta. S odkazem na závěry studie výrobce vycházející z dat od 10 tisíc přeočkovaných pacientů o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Nabírání vakcíny proti covidu od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Konsorcium Pfizer/BioNTech, jehož vakcíny jsou nejčastěji používány také v Česku, přiznalo, že účinnost dvou dávek časem slábne. Udává, že z původních 96 % klesá na 84 % po čtyřech měsících od podání druhé dávky. Doporučuje tedy třetí dávku, kterou se ochrana prodlouží a zvýší.

Řada zemí včetně Česka už podávání třetí dávky zahájila nebo ho chystá. Data z Izraele, který s přeočkováním začal jako první země na světě, ukazují, že to funguje a nežádoucích účinků po třetí injekci je minimum.

Izrael má naději na kolektivní imunitu. Může za to třetí dávka

Koronavirus

V závěrečné zprávě o zmiňované studii, zveřejněné konsorciem Pfizer//BioNTech ve čtvrtek, stojí, že ze sledované skupiny se po třetí dávce nakazilo koronavirem jen pět pacientů, zatímco v kontrolním vzorku, jenž dostal placebo, bylo infikováno 109 lidí. Nikdo z pětice nakažených přeočkovaných neměl závažný průběh covidu.

Průměrný věk v testované skupině byl 53 let. 55,5 % bylo ve věku od 16 do 55 let a 23,3 % starší 65 let.

Závěry studie podle agentury Reuters ještě neprošly obvyklou finální oponenturou a zbývá ještě zveřejnit všechny související podrobnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám