Hlavní obsah

Teorie o úniku viru z laboratoře? To ani nezkoušejte, varuje Peking WHO

Novinky, drk
Peking

Čínské ministerstvo zahraničí zkritizovalo šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Ghebreyesuse za jeho předchozí vyjádření, ve kterém vyzval k dalšímu zkoumání hypotézy o úniku viru z laboratoře. Respektujte vědu, apeluje Čína na WHO. Oficiální závěry vyšetřovacího týmu přitom tuto teorii vyhodnotili za „extrémně nepravděpodobnou“.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

Čínskou výzvu uveřejnil vlivný zpravodajský server Global Times ovládaný čínskou vládní komunistickou stranou. Zpráva cituje mluvčího čínského ministerstva zahraničí, který WHO žádá, aby „šla příkladem a respektovala vědu“.

Pekingu se nelíbila slova ředitele organizace Ghebreysuse, který minulý měsíc uvedl, že je potřeba dalšího zkoumání v případě hypotézy, která tvrdí, že koronavirus unikl z wuchanské laboratoře.

WHO otočila. Únik viru z wuchanské laboratoře nevylučuje

Koronavirus

Vyšetřovací tým WHO přitom v únoru uvedl, že možnost, že by virus unikl z laboratoře, jak o tom spekulují konspirační teorie, je „velmi nepravděpodobná” a dále se nebude zkoumat.

Čína kritizuje pročínskou WHO?

Jak poznamenal Hlas Ameriky, čínská kritika Ghebreysuse může působit trochu „úsměvně“ vzhledem k tomu, že byl ještě nedávno silně ostřelován někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Ten považoval WHO za „pročínskou“ instituci a pravidelně jí hrozil pozastavením financování.

Vyšetřování WHO ve Wu-chanu nic moc nezjistilo, z tamní laboratoře virus není

Svět

Čínská média tento týden také přinesla výpověď nejmenovaného čínského experta, který se údajně účastnil oné vyšetřovací mise. Ghebreysusovo chování označil za velmi „nezodpovědné“, protože hraje do karet těm, kteří chtějí vědecké závěry vyšetřovacího týmu zdiskreditovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám