Hlavní obsah

Švédsko přitvrzuje v restrikcích. Situace je vážná, říká premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Švédsku bude moci nově u stolu v restauracích a kavárnách sedět maximálně osm lidí, informuje server BBC. Kvůli prudkému nárůstu koronavirových infekcí také premiér Stefan Löfven oznámil, že lidé v dalších třech regionech by měli pracovat pokud možno z domova a vyhýbat se hromadné dopravě. Situace je podle něj „velmi vážná”.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Minulý týden úřady kvůli stoupajícím číslům oznámily zpřísnění pravidel ve Stockholmu a v regionech Östergötland a Västra Götaland, kde leží město Göteborg. Dříve se vyhlašovala pravidla pro regiony Upssala a Skane. Nyní se tedy doporučení vlády, která jsou dobrovolná, týkají asi 70 procent celkových 10,5 milionu švédských obyvatel, upřesňuje BBC.

Lidem úřady doporučují, aby se vyhýbali vnitřním veřejným prostorům, jako jsou nákupní centra, bazény či tělocvičny, a aby nenavštěvovali ani kulturní akce. Pokud je to možné, mají zůstávat co nejvíce doma a stýkat se pouze se členy rodiny.

Od pátku země zaznamenala dalších 31 úmrtí pacientů s covidem-19, celkově jich je ve Švédsku 5969, což je výrazně více než v sousedních zemích (Norsko má podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse 282 úmrtí a Finsko 359). Počet úmrtí ve Švédsku je ale nižší než v některých dalších evropských státech, jako jsou Španělsko nebo Británie. Ve srovnatelně velkém Česku zemřelo 3859 lidí s covidem-19.

Šéf švédského úřadu národního zdraví Johan Carlson doufá, že veřejnosti se podaří díky dodržování celonárodních a regionálních doporučení šíření viru zastavit. Carlson však zároveň varoval, že Švédy čeká „dlouhá a krutá zima”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám