Hlavní obsah

Svatým grálem v lécích na covid je Molnupiravir, tvrdí lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická společnost Merck hlásí velký pokrok ve vývoji léku molnupiravir, který má léčit onemocnění covid-19, píše server Krone.at. Vědci ho nazývají „svatým grálem“ mezi medikamenty. Během pěti dnů je schopen výrazně snížit virovou nálož v těle infikované osoby.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti Merck

Článek

Molnupiravir je antivirotikum, původně se vyvíjel pro léčbu chřipky. Testy ale prokázaly vynikající výsledky v léčbě nakažených koronavirem. Studie se účastnilo 200 lidí s onemocněním covid-19, kteří neskončili v nemocnici.

Merck „svůj” ivermektin zpochybnil. Vyvíjí nový lék

Koronavirus

„Lék doslova stopnul šíření viru. To by mohla být budoucnost. Jestliže očkování dostane pandemii pod kontrolu, objeví se jen ojedinělé případy onemocnění covid-19, na které pomohou tyto léky,“ řekl americký lékař Marc Siegel.

Lék užívali testovaní ústně po dobu pěti dnů bez lékařského dohledu. Poté nebyly u testovaných subjektů objeveny žádné viry, řekl Siegel. Výsledky jsou podle jeho slov velmi slibné. Pokud se potvrdí v dalších studiích, mohlo by to „mít významné důsledky pro veřejné zdraví“, uvedl vědec.

Ze sledované skupiny 200 osob se u čtyř objevily vedlejší účinky, ty ale podle vědců nesouvisely s Molnupiravirem.

Zájem o očkování je u mladších věkových skupin nízký

Domácí

Reklama

Související témata:
Molnupiravir

Výběr článků

Načítám