Hlavní obsah

Špatně provedený covidový stěr způsobil ženě zranění

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s dostupným antigenním a PCR testováním pro veřejnost ke zjištění nákazy koronavirem se mohou vyskytnout případy, kdy je stěr proveden nezkušeným pracovníkem. Lékaři varují před takovými nešetrnými odběry s tím, že při něm může dojít i k závažnému poranění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně je v současnosti hospitalizovaná žena, u které při nešetrně provedeném „laickém“ odběru došlo k poranění zadní části dutiny nosní s těžším krvácením, informovala na webu nemocnice mluvčí Dana Lipovská.

Samovýtěrové testy by po vzoru Rakouska mohly vrátit děti do škol

Domácí

„To si bohužel vyžádalo i chirurgické řešení situace,“ uvedla primářka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNUSA Pavla Urbánková a dodala: „K poranění dutiny nosní může dojít při každém nešetrně provedeném odběru. Pokud někdo nedodrží jasně stanovená pravidla bezpečného odběru, která mimo jiné formulovala Česká společnost otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, může dojít k poranění sliznice nosní.”

V Ostravě už hledají covid ve slinách

Koronavirus

„Velká četnost prováděných testů zvyšuje pravděpodobnost toho, že stěr bude proveden nedostatečně odborně edukovanou a zacvičenou osobou, což zvyšuje riziko možného poranění. Zejména když odebírající nemá dostatek informací o anatomii dutiny nosní a nosohltanu a nepostupuje šetrně,“ doplnila Urbánková.

Lékaři proto podle Lipovské doporučují navštěvovat pouze odběrová místa, kde stěry z nosohltanu provádějí vyškolení zdravotníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám