Hlavní obsah

V Ostravě už hledají covid ve slinách

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Druhým místem v republice, kde mohou zjišťovat koronavirus ze vzorku ze slin, je od pondělí Ostrava. Tamní soukromé laboratoře Agellab k tomu dostaly povolení od Státního zdravotního ústavu. Dosud tyto testy mohlo provádět pouze pražské Laboratorně-diagnostické centrum Prevedig.

Foto: Pavel Karban, Právo

Při odběru stačí vyplivnout sliny pomocí malého trychtýře do zkumavky.

Článek

„Nová metoda odběru již byla testována v rozsáhlé studii, která prokázala dokonce vyšší citlivost než u klasického nepříjemného výtěru z nosohltanu. I když je metoda schválená pro klinické použití, rozhodli jsme se provést vlastní interní kontrolu,“ řekla Hana Bílková Fránková, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie Agellab.

Nová metoda již byla testována, prokázala se vyšší citlivost než u klasického výtěru z nosohltanu
Hana Bílková Fránková, vedoucí laboratoře

U prvních 200 pacientů tak bude laboratoř testovat vzorek ze slin i z nosohltanu.

Metodu testů ze slin vyvinula česká start-upová firma Diana Biotechnologies z Vesce u Prahy. Podle Tomáše Guckého, předsedy představenstva Laboratoří Agel, kam Agellab spadá, je největší rozdíl v tom, že místo nepříjemného stěru z nosohltanu naplive pacient sliny do speciální odběrové soupravy.

„Co se týká analytické části, tak test je úplně stejně citlivý jako test z výtěru z nosohltanu, to znamená, že nepředstavuje žádné riziko falešné negativity,“ ujistil s tím, že tato forma testování byla mimo jiné ověřena na pražské Bulovce.

Testy na koronavirus, včetně kloktacího, mohou Pražané podstoupit i v pivovaru

Koronavirus

Gucký i Bílková Fránková se shodli na tom, že vzorky odebrané ze slin mají vyšší stabilitu. „Není nutné je hned chladit, ale lze je uchovávat při pokojové teplotě poměrně dlouhou dobu. Navíc při odběru slin není potřeba zdravotnický personál, čímž se zužuje odběrový tým ze tří na jednoho, takže šetříme personál,“ popsal Gucký.

Před odběrem slin nesmí člověk zhruba 10 minut kouřit, pít, jíst nebo žvýkat žvýkačku. „Stačí, aby několikrát zakašlal do roušky a poté vyplivl sliny do malé zkumavky pomocí trychtýře,“ vysvětlila mikrobioložka a dodala, že člověk musí odevzdat ve zkumavce alespoň centimetr slin.

O jeden krok méně

Nákladovost zpracování vzorku ze slin a nosohltanu je stejná, stejně tak i výsledky, které má laboratoř do jednoho dne. „Protokol pro vyšetřování ze slin má ale o krok méně, odpadá izolace nukleové kyseliny viru,“ řekla.

Potřebujeme testovací centra v českém příhraničí, apelují pendleři

Koronavirus

Ostravské laboratoře Agellab aktuálně denně zpracovávají kolem tisícovky vzorků, kapacita laboratoře je až 2500 vzorků za 24 hodin. „Výhledově chceme přejít úplně na testy ze slin u ambulantních pacientů, u hospitalizovaných bude stěr i nadále důležitý,“ dodal Gucký.

Reklama

Výběr článků

Načítám