Hlavní obsah

Očkovaní mohou od úterý snadněji cestovat

– Praha

Naočkovaní, kteří cestují do ČR ze států se středním a vysokým rizikem, nebudou muset absolvovat po příjezdu negativní test na koronavirus. Na Twitteru to oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Článek

„Od 4. 5. bude platit, že kdo má alespoň 14 dní po druhé dávce, může se vracet z ,červených‘ a ,oranžových‘ zemí bez testů či karantény. Je to první krok k obnovení běžného cestování. Další kroky budou následovat,“ napsal šéf české diplomacie na sociální síť.

Velká část států ovšem spadá do tmavě červené kategorie, jsou to tedy země s vysokou mírou rizika a pro ty se nic nemění.

Ostatní lidé pak musí absolvovat antigenní nebo PCR test. Konkrétně při návratu z červených zemí musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu, při příjezdu z oranžových států pak PCR či antigenní test ve stejném termínu.

Gruzie, Island či Belize. Států, které vpouští naočkované turisty, přibývá

Cestování

K „oranžovým“ státům se středním rizikem se pak konkrétně nyní v Evropě řadí Portugalsko, Finsko, Irsko nebo Island. Červené státy s vysokým rizikem jsou například Německo, Rakousko, Slovensko, Španělsko, Itálie či Dánsko.

K tmavě červeným státům se pak řadí například Chorvatsko, Francie, Velká Británie, Polsko, Srbsko, Ukrajina nebo Maďarsko a také všechny země mimo EU.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Mapa zemí podle míry rizika nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám